Foto: tw/vemeconomizar

Amazon planira OTPUŠTANJE 10.000 radnika

Biznis Autor: K.C. | 11:33 Utorak, 15 11 2022 Foto: tw/vemeconomizar

Kompanija Amazon, globalni onlajn maloprodavac, planira da otpusti oko 10.000 zaposlenih na korporativnim i tehnološkim pozicijama od ove nedelje, piše Njujork tajms.
Kako navodi njujorški poslovni dnevnik Vol Strit Žurnal (WSJ), pozivajući se na poverljive izvore, ova kompanija namerava da otpusti više hiljada zaposlenih, prenosi CNBC.

Ovo bi bilo najveće smanjenje radne snage u istoriji kompanije i prvenstveno bi uticalo na Amazonov sistem organizacije, na maloprodajni i sektor ljudskih resursa, navodi se u izveštaju.

Ovoliki obim otpuštanja predstavljao bi manje od 1 posto Amazonove globalne radne snage i 3 procenta zaposlenih u korporativnoj diviziji.

Na kraju 2019. godine, Amazon je prijavio 798.000 zaposlenih da bi 31. decembra 2021. izvestio da ima 1,6 miliona zaposlenih sa punim i skraćenim radnim vremenom, što je bilo povećanje od 102 odsto.

Ukupan broj otpuštanja "ostaje fluidan" i mogao bi da se promeni, navodi Njujork tajms.  Akcije Amazona su pale noćas na Njujorškoj berzi za oko 2,0 posto.

Predstavnik kompanije nije odmah odgovorio na zahtev CNBC-a za komentarom. Ova vest stiže nakon najavljenih ogromnih smanjenja broja zaposlenih u drugim američkim tehnološkim firmama. Meta je prošle nedelje objavila da otpušta više od 13 posto osoblja, ili više od 11.000 zaposlenih, a Tviter je otpustio otprilike polovinu zaposlenih samo nekoliko dana nakon što je Ilon Mask kupio kompaniju za 44 milijarde dolara.

Za Amazon, sezona prazničnih kupovina je od ključne važnosti, jer je u tom periodu obično povećavan broj zaposlenih da bi zadovoljio potražnju, ali korporativna politika Endija Džesija, koji je preuzeo dužnost generalnog direktora Amazona u julu 2021, usmerena je na smanjenje troškova da bi se sačuvala gotovinska sredstva.