Foto: tw/DailyLoud

Najveći GUBITNIK u istoriji - Bogatstvo Ilona Maska se gotovo PREPOLOVILO

Biznis Autor: K.C. | 09:25 Četvrtak, 12 01 2023 Foto: tw/DailyLoud

Ilon Mask , vlasnik "Tesle" i "Tvitera" ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći gubitnik u istoriji, jer je prošle godine, prema podacima Forbsa, njegovo bogatstvo umanjeno za 182 milijarde dolara.

U saopštenju Ginisa se navodi da je "tačan iznos Maskovog gubitka gotovo nemoguće utvrditi", jer neki mediji procenjuju da je u 2022. izgubio više od 200 milijardi dolara, ali je nesporno da je on oborio dosadašnji rekord, koji je sa gubitkom od 58,6 milijardi dolara u 2000. godini držao japanski investitor Masajoši Son.

Smanjenje bogatstva u najvećoj meri je posledica velikog pada vrednosti akcija "Tesle", proizvođača električnih vozila, nakon što je Mask prošle godine preuzeo Tviter.

Kupovina kompanije koja posluje u oblasti društvenih mreža na koju je ovaj bogataš potrošio 44 milijarde dolara zabrinula je investitore, koji strahuju da Mask više ne pridaje dovoljno pažnje Tesli.

Procena gubitaka zasnovana je na vrednosti akcija firmi u Maskovom vlasništvu, što znači da bi njegovo bogatstvo moglo ponovo da se poveća.

Meutim, Mask nije jedini milijarder čije je bogatstvo smanjeno 2022. godine, jer su američki milijarderi lane ukupno izgubili 660 milijardi dolara. Na drugom mestu liste prošlogodišnjih gubitnika nalazi se vlasnik "Amazona" Džef Bezos, koji je ostao bez 80 milijardi dolara, a prethodni rekord je oborio i vlasnik kompanije "Meta" Mark Zakenberg, koji je prošle godine izgubio 78 milijardi dolara.

Bernar Arno, većinski vlasnik kompanije LVMH koja poseduje niz brendova luksuzne robe poput Luj Vitona, tokom decembra, prestigao je Amerikanca na mestu najbogatijeg čoveka na svetu.

Vrednost akcija Tesle opala je za 65 odsto tokom prošle godine, delom i zbog rezultata koje je firma beležila.

Proizvođač automobila isporučio je samo 1,3 miliona vozila 2022. godine, što je daleko manje nego što su očekivali na Vol stritu.

Mnogi vlasnici akcija Tesle veruju da bi američki biznismen trebalo da se usredsredi na tu firmu pošto opada potražnja za njenim automobilima zbog straha od recesije, sve veće konkurencije i zastoja u proizvodnji usled pandemije.

„Dugoročne osnove (Tesle) su ekstremno jake. Kratkoročno ludilo na tržištu je nepredvidivo“, ocenio je Mask u objavi na Tviteru posle zatvaranja berzi poslednjeg dana 2022. godine.

Uprkos zabeleženom gubitku, Mask je i dalje drugi najbogatiji čovek sveta. Prema listi magazina Forbs, najbogatiji čovek na svetu trenutno je Francuz Bernar Arno sa imovinom vrednom 190 milijardi dolara.