Foto: tw/IUCN_ECARO

OTVOREN jubilarni Kopaonik biznis forum - Jorgovanka Tabaković poslala važnu poruku

Biznis Autor: K.C. | 12:00 Ponedeljak, 06 03 2023 Foto: tw/IUCN_ECARO

Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije je na otvaranju jubilarnog 30 Kopaonik biznis foruma istakla da se stabilnost i mir ne smeju olako shvatati i da je Srbija pokazala da imamo i znanje i želju da jačamo otpornost srpske ekonomije.

Kako je navela, inflacija dostiže višedecenijske maksimume u velikom broju zemalja, a u Srbiji su u 2022. na inflaciju najviše uticali cene energenata i hrane.

 - U Srbiji nismo zakasnili sa reakcijom, postepeno smo od oktobra 2021. godine zaoštravali monetalne uslove, prvo povećanjem izvršne repo stope. Monetarne uslove prilagođavamo češće i to nam daje fleksibilnst u vođenju monetarne politike- rekla je Tabaković. Dodala je da se od aprila lani povećava referentna kamata stopu i da je ona povećana sa jedan odsto na 5,5 odsto.

 -Pomogli smo i otplatu kredita, a mere Vlade Srbije ublažiće uticaj troškovnih pritisaka iz inostranstva na građane i privredu, istakla je Tabaković i dodala da u

narednom periodu rizici u svetu ostaju, ali da nove projekcije u odnosu na treći lanjski kvartal daju razloge za optimizam.

 - I u Srbiji februarske makro projekcije ukazuju na popravljanje u svim segmentima, projektovana inflacije je prvi put za poslednje dve godine niža nego u prehodnoj projekciji. Krajem ove godine bi trebalo da bude duplo niža nego na početku godine, rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, inflacija bi 2023. I 2024. godine trebalo da bude niža od projektovane i kao veoma pozitivno, navela je to što je učešće problematičnih kredita spušteno na tri odsto, što je najniži nivo do sada, te očuvanje dobrog nivoa javnog duga i stabilnog bankarskog sektora.

U ovo vreme, kad je svet na svojevrsnom raskršću, neophodno je jedinstvo bez obzira na razlike, poručila je guverner NBS.