Foto: unsplash.com

Samsung poklekao, Apple ponovo vodeća kompanija

Biznis Autor: T.T. | 14:58 Četvrtak, 20 01 2022 Foto: unsplash.com

Kada je u pitanju broj isporučenih telefona, Apple je ponovo vodeća kompanija prema statistici iz poslednjeg kvartala 2021. godine.

Ranije, Apple je povratio drugu poziciju tokom trećeg kvartala prošle godine, a sada je prestigao Samsung i ponovo je na prvom mestu.

Zahvaljujući odličnim performansama iPhone 13 serije telefona, ostvareni su pomenuti rezultati, kako pokazuje statistika analitičke kompanije Canalys.

Canalys opisuje isporuku iPhone 13 linije u Kini kao „izuzetnu i jedinstvenu“. Lanac snabdevanja kompanije Apple se oporavlja, ali kompanija i dalje ne može da isporuči dovoljno iPhone modela kako bi zadovoljila potrebe tržišta.

Nije samo Apple jedini koji se suočava sa problemima nedostatka zaliha. Canalys upozorava da će vodećim proizvodnim postrojenjima biti potrebne godine kako bi proširili svoje kapacitete proizvodnje čipova.

Kada su u pitanju ostali proizvođači, Samsung je sa prvog mesta, koje je držao većim delom protekle godine, pao na drugo mesto po isporuci telefona.

Na kraju godine, Apple i Samsung su kontrolisali 22% i 20% tržišta telefona. Među prvih pet se još nalaze i Xiaomi, Oppo i Vivo.