Foto: unsplash.com

ŠOK! Čuvena marka PRESTAJE sa PROIZVODNJOM automobila

Biznis Autor: K.C. | 08:54 Sreda, 06 09 2023 Foto: unsplash.com

Seat, poznata španska marka automobila, koja posluje u sastavu nemačkog Folksvagena još od 1986, više neće proizvoditi automobile i zameniće ga Kupra, potvrdio je predsednik Folksvagena Tomas Šefer.

- Budućnost Seata je Kupra - rekao je Šefer na sajmu automobila u Minhenu na pitanje o tome šta će biti sa Seatom, piše Autocar.

Postojeći Seatovi modeli će se i dalje proizvoditi dok im ne isteknu tradicionalni životni ciklusi, ali će marka nakon toga biti ugašena kao proizvođač automobila, izjavio je Šefer.

Ime Seat će ostati i neće biti povučeno, a Folksvagen grupa će naći drugu ulogu za njega. Umesto toga, firma će se verovatno okrenuti drugim rešenjima mobilnosti kao što su električni trotineti i slično.

Šefer je kazao da je preterano ulagati i u Seat i u Kupru, jer je potencijal zarade za Kupru daleko veći. U tu svrhu, Šefer jer potvdio da će VW Grupa snažno ulagati u Kupru.

Kako se navodi, Kupru Formentor naslediće Kupra Tavascan, a firma je takođe predstavila novi početni model Kupra Urban Rebel, kao i električni sportski automobil Kupra Dark Rebel. Produkcijska verzija ovog automobila krenuće u proizvodnju 2025. u Seatovoj fabrici Martorel u Španiji, zajedno sa bratskim modelima drugih marki VW Grupe, uključujući VW ID.2.

Šefer je dodao da su španski kupci takođe dobro reagovali na Kupru, pa je naglasio da je Kupra i dalje najbrže rastuća marka u Evropi.

Moguće je da bi Seat Leon mogao postati samo Kupra Leon već od redizajna 2024. godine.