Foto: Pixabay

Svakog britanskog radnika Bregzit će KOŠTATI 470 funti godišnje

Biznis Autor: K.C. | 11:06 Sreda, 22 06 2022 Foto: Pixabay

U studiji koja je danas objavljena, navodi se da Britanija postaje sve zatvorenija ekonomija zbog Bregzita, a procenjuje se da će štetne dugoročne implikacije na produktivnost i plate, prosečnog radnika svake godine, koštati 470 funti (577 dolara) do kraja decenije.

Neposredno nakon što je Britanija napustila Evropsku uniju, pandemija kovid-19 koja je izbila u januaru 2020, iskomplikovala je analizu ekonomskih uticaja samog Bregzita, prenosi Rojters.

Kako se navodi u istraživanju, nova trgovinska pravila nakon Bregzita, koja su stupila na snagu u januaru 2021, nisu dovela do trajnog pada britanske trgovine sa EU u poređenju sa ostatkom sveta, za razliku od ranijih očekivanja mnogih analitičara. Umesto toga, Bregzit je imao difuzniji uticaj kroz smanjenje konkurentnosti i otvorenosti Velike Britanije za trgovinu sa širim spektrom zemalja. To će na kraju rezultirati smanjenjem produktivnost, a takođe i realnih plata radnika, kaže Sofi Hejl, ekonomista Rezolušn fondacije.

U reagovanju na ovaj izveštaj, britanska vlada je saopštila da radi na novom zakonodavstvu kako bi podstakla ekonomski rast, te da je trgovinska razmena sa EU sada iznad nivoa pre pandemije. Britanija nije izložena carinama na izvoz robe u EU, ali postoje druge, veće regulatorne barijere.

U izveštaju se takođe navodi, da će neto efekat tih barijera smanjiti produktivnost u celoj privredi za 1,3 posto do 2030. godine uz nepromenjen nivo trgovinskih odnosa, što znači da će godišnje plate realno pasti za 1,8 odsto ili za 470 funti po radniku.

Autori studije su vanredni profesor na Londonskoj školi ekonomije Svati Dingra, koji će se u avgustu pridružiti Odboru za monetarnu politiku Banke Engleske, i istraživači tink-tenk centra Rezolušn fondacije.