Foto: Zoran Rapajić

Čuvari srpske tradicije PORODICA MOZER

Kolumne Autor: Zoran Rapajić | 22:29 Sreda, 12 01 2022 Foto: Zoran Rapajić

Stalna postavka muzeja "Vinsko blago Srbije" nosi naziv "Vinska kraljevska Srbija u 12 priča".
Ove vinske priče povezuju tri vremenske epohe: doba Kraljevine – Srbije, SHS i Jugoslavije, zatim SFRJ i, konačno, moderno doba. Priče spajaju delove naše istorije, tradicije, kulturno-istorijskog i vinskog nasleđa. Protežu se kroz najznačajnije vinske regije Srbije, ulaze u kraljevske dvorove, domaćinske podrume, vinogradarske kuće, gostionice, zadruge... 

Jedna od dvanaest vinskih priča nosi naziv "Čuvari tradicije".

Uzvik.rs i idejni tvorac Muzeja g. Zoran Rapajić predstavljaju čuvare srpske vinske tradicije pričama iz vinske kraljevske Srbije.

Porodica Mozer iz Zemuna

Po doseljenju u Zemun, Franc Mozer je 1809. g. kupio dve kuće sa okućnicom i vinogradom. Započeo je mesarski zanat, kojim su se Mozerovi bavili u naredne tri generacije i bili poznati po salami vrhunskog kvaliteta. A iz njihovih vinograda poteklo je vino... 
Uz vrhunske salame i još kvalitetnije vino uživali su i Mozerovi, ali i njihove mušterije. 
U porodični grb Franc Mozer je, za početnu godinu svog poslovanja, upisao brojku 1848. 

Veliku ljubav prema vinogradima, kvalitetnom grožđu i najboljim vinima prvi je u zanat i poslovanje pretočio njegov sin Bruno Mozer stariji, koji je 1919. g. registrovao firmu za proizvodnju vina, rakija, žestokih i penušavih pića. Iste godine rodio mu se sin, Bruno Mozer mlađi, koji je, posle prerane smrti oca, zajedno sa majkom, nastavio porodični posao. 

Poslovanje i firma su se uspešno razvijali, nicali su brojni vinogradi na teritoriji Zemuna i Vojvodine, kao i poslovne zgrade u Beogradu i širom Kraljevine Jugoslavije. 
Po izbijanju Drugog svetskog rata, Bruno Mozer je napustio Zemun i otišao u Južnu Ameriku, gde se takođe uspešno bavio proizvodnjom vina. Odlukom vlasti od 1945. g. sva imovina Mozerovih je konfiskovana a naziv firme preimenovan je u “Narodno vinarstvo i podrumarstvo – NAVIP“.

U arhivama je ostalo zabeleženo da je u periodu 1961-1966. g. NAVIP posedovao 3.500 ha vinograda na teritoriji Srbije, da su podrumski kapaciteti iznosili blizu 65 miliona litara, a nabavljene su i najmodernije mašine za punjenje 52.000 flaša na čas.
Takav gigant iznedrio je nekoliko izuzetnih vinara, koji po osnivanju sopstvenih vinarija, igraju veoma važnu ulogu na vinskoj sceni moderne Srbije. Jedan od njih je i Aleksandar Stojaković, koji 2000. godine osniva vinariju Emporio.

Na taj način vinska priča Mozerovih baštini se i nastavlja život za sva buduća pokolenja.