Logika nultog zbira Vladimira Putina

Kolumne Autor: Dragan Šormaz | 19:20 Utorak, 01 03 2022

Putin je računao da članice EU i NATO neće biti jedinstvene po pitanju odgovora na rusku agresiju. Umesto razjedinjene evroatlantske zajednice dobio je nikad jače jedinstvo. Države članice EU ili NATO jedinstvenenije su nego ikad u zajedničkom planiraju. Uporedo sa tim svim sankcijama i drugim merama pridružile su se države koje su tradicionalno, još od pre drugog svetskog rata, vojno i politički neutralne. Poput, Švedske, Finske, i verovali ili ne Švajcarske. Švajcarska je blokirala ruske banke. Preko 630 milijardi dolara Narodne banke Rusije je blokirano širom sveta. Rusiji je ostalo slobodno samo 17% novca iz deviznih rezervi koji se nalazi u u NR Kini. Poklanja se naoružanje Ukrajini i šalje humanitarna pomoć iz celog sveta. Pojedine članice NATO poput  Slovačke i Poljske poklonile su Ukrajini oko 50 Mig-29.

Usled sveobuhvatnih sankcija Rusija klizi ka neminovnom ekonomskom kolapsu.Pored svih ekonomskih sankcija sada se sve više govori i o potpunom uvođenju sankcija na kupovinu gasa i nafte iz Rusije. Za gas je malo teže to učiniti, dok za naftu je to lako postoje druga tržišta gde se može kupiti nafta. 

Putin je očigledno pogrešno procenio ne snagu, nego motivacijuUkrajinske vojske i naroda da pruže otpor. Putina je iznenadio ljudski faktor i patriotizam kod Ukrajinaca. Ovi parametri su daleko veći nego kod Rusa, jer Ukrajinci brane svoje. A najveći poraz mu je napravio Ukrajinski predsednik Zelinsky. Uništio mu je i ono malo reputacije i ugleda koji je u svetu imao. A Zelinski je postao najpopularniji nacionalni lider na svetu. Dok 96% Ukrajinaca sada podržava i opravdava poteze predsednika Zelinskog.

Putinova ratna propaganda širom sveta radi na diskreditaciji Zelinskog i ukrajinskog naroda označavajući ih nacistima, narkomanima, poništavajući njihovu istoriju i tradiciju. Žalosnoje da srpski narod kao i ruski narod zbog snage ove propagande ne znaju istinu. A istina je da je 70% stanovništva Ukrajine pravoslavne vere, a samo 0,5 su Jevreji i da je takva Ukrajina izabrala Jevrejina za svog predsednika. To samo o govori o civilizovanom, naprednom, evropskom ukrajinskom narodu u pozitivnom smislu, što je suprotno od načina na koji razmišljaju azijske despotije. Aktivne mere koje ruski režim sprovodi protiv sopstvenih građana kao balon pucaju pri susretu sa Ukrajinskim narodom i vojskom.

Najveća Putinova greška je bila u pogrešnoj proceni reakcije Nemačke. On je bio uveren da te reakcije neće ni biti. A nemačka je za samo 7 dana promenila nekoliko važnih stvari koje su definisale nemačku spoljnu politiku i geopolitičko pozicioniranje. Pre svega odnos prema pitanju energetike.Nemačka je zaustavila Severni Tok 2. Putin je očekivao da Nemačka neće pristati na isključenje Rusije iz SWIFT-a, dogodilo se suprotno. Zatim Putin nije očekivao da će Nemačka doneti odluku da vojno pomogne Ukrajinu, što Nemačka upravo čini. Sada je Nemačka jedan od najvećih donatora u savremenom naoružanju i municiji. Nemačka Vlada suprotno Putinovim očekivanjima je sa lakoćom donela odluku o obustalvjanju projekta Severni Tok 2. Pre par dana Putin je uspeo da natera Nemačku da donese odluku da do 2024. godine uskladi budžetiranje odbrane sa NATO standradom od 2% BDP. Poređenja radi ovo Tramp za 4 godini nije uspeo da ostvari. Pored toga Nemačka je već donela odluku o izgradnji dva lučka terminala za prihvat TNG-a. I Nemačka Vlada i Parlament su počeli sa raspravom da ponovo puste u pogon nuklearne elektrane koje imaju, a koje mogu brzo osposobiti za rad. Na takav način napuštaju decenijsku politiku da ne koriste nukelearnu energiju u Nemačkoj. Obrazloženje Nemačke Vlade i parlamenta za ovakve poteze je želja da prestanu da budu zavisni od kupovine ruskog prirodnog gasa.

I Srbija je član Evropske energetske zajdnice, u Vašingtonskom sporazumu je takođe navedena diverzifikacija snabdevanja energentima.  I ova kriza i rat izazvan od strane Rusije mora Srbiju da opredeli ka istim odlukama koje donosi i Nemačka, a to je da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa i nafte i da osnaži tržište sa konurentskom utakmicom. Da zajedno sa svim komšijama sa Zapadnog Balkana pokrene pitanje jedne Nuklearne elektrane na svojoj teritoriji kapaciteta snabddevanja svih članica Otvorenog Balkana. To je veoma dugoročan proces implementacije, koji je nužan u novonastalim geopolitičkim okolnostima. 

Pogrešna koncepcija Vladimira Putina svet stavlja na test opstanka, danas se evropske vrednosti brane u Ukrajini. 

Putinu je pošlo za rukom, što mnogo kome nije, uspeo je da ujedini ceo svet protiv sebe, da konsoliduje NATO i EU. U ovom trenutku Rusija nema ni jednog dobrovoljnog saveznika. Čak i članice ODKB-a otvaraju svoje granice za ukrajinske izbeglice. I najporaznije od svega razara grad Harkov, za koji su do juče pričali da će ih stanovništvo dočekati sa cvećem i osmehom. Niko ne želi da bude deo ruskog sveta, narodi koji su imali sreće članstvom u NATO spasili su se agresije. Ako se neko još pitao čemu služi raketni štit u Evropi dobio je odgovor.