Foto: pixabay.com / instagram @franciscus

Odjeci posete Pape Franje Kipru i Grčkoj - Poziv na zajedništvo hrišćana

Kolumne Autor: uzvik.rs | 23:09 Sreda, 08 12 2021 Foto: pixabay.com / instagram @franciscus

Papa Franja je posetio Kipar i Grčku. U Grčkoj je 90 % pravoslavnih. Papa se sreo sa arhiepiskopom Atine i cele Grčke Jeronimom II. Tom prilikom su dva hrišćanska velikodostojnika u svet poslali veoma bitne poruke. Papa je priznao da su nas tragične svetske brige zatrovale i dovele do podele među hrišćanima. Papa je priznao u ime katoličke crkve da je sramotno da su dela i odluke koje nisu imale veze sa Isusom i Jevanđeljem, nego su obeležene žeđu za prednošću i moći, duboko oslabile naše zajedništvo. I ponovo je zamolio oproštaj od Boga i od braće i sestara za greške počinjene od mnogih katolika.


Sastao se Papa Franja i sa mladima iz Grčke i poručio im da dožive Božiju ljubav, da se susreću sa drugim ljudima i da sanjaju velike snove. Pre toga, govoreći pred grčkim zvaničnicima i diplomatama, poručio je da se i u Evropi i širom sveta demokratija povlači pred autoritarizmom i populizmom i da se svi moramo uključiti da bismo pokrenuli aktivnosti na polju klimatskih promena,  pandemije, zajedničkog tržišta, a pre svega, raširenih oblika siromaštva i brige za unesrećene, migrante, gladne, žrtve ratnih sukoba. Bilo je tu još mnogo reči... kritike odustajanja EU od hrišćanskih korena, nepoštovanja različitosti evropskih zemalja od strane EU birokratije i potrebi da se spreči uniformnost u EU... Ali, ovo nisu u medijima u Srbiji (čast malobrojnim izuzecima) glavne vesti o toj poseti. Papa nije otišao kod ruskog Patrijarha. Papa nije hvalio autokrate širom sveta. Papa nije oćutao pokušaj uvođenja "političke korektnosti" u "otkazivanju Božića" u hrišćanskoj Evropi. Jer da jeste uradio išta od toga bio bi na naslovnim stranama naših novina, bilo bi direktnih prenosa tih susreta, bombastičnih naslova i emisija sa stalnim političkim i društvenim komentatorima. I zato je kod nas na svim medijima glavna vest o susretu dva poglavara hrišćanskih crkava bila da je jedan stari grčki sveštenik u Atini dobacivao Papi da je jeretik i da je zbog toga uhapšen. 
Potreba da nam se stalno konflikt promoviše kao jedini put i da se od nas očekuje da se radujemo samo tenzijama i skandalima i rastu nesporazuma među ljudima postaje ozbiljno zabrinjavajuća nacionalna (i geografska) karakteristika. I možda glavni razlog zašto često ne razumemo svet oko sebe. A može i ovako...