Foto: Nebojša Babić

Plasido Domingo i Elina Garanča u Beogradu

Kolumne Autor: Aleksandar Peković | 21:24 Ponedeljak, 24 01 2022 Foto: Nebojša Babić

Ko bi rekao da će Beograd u veoma komplikovanoj 2021.g. uslovljenoj korona virusom, posetiti neki od najvećih svetskih umetnika današnjice. Više je i nemoguće shvatiti taj ludi ritam promene Covid režima kod nas i u svetu, jer taman se jedna vrata otvore, druga se gromoglasno zamandale. Tako su izgledali granični prelazi i aerodromski šalteri, te redovi zamaskiranih putnika sa medicinskim dokumentacijama u rukama, gde neretko nedostaje baš onaj jedini, pravi papir. Posledično i svi ostali koji su nekoga dočekivali na tim istim staničnim peronima i aerodromskim gejtovima, nekada do poslednjeg časa, ne bi znali da li će se očekivana osoba zaista i pojaviti.

Ljudi koji se bave organizacijom kulturnih i umetničkih događaja, često znaju da kažu „show must go on“ i pod tim geslom herojski jurišaju ka ciljevima koje su dugo planirali i projektovali. Međutim, okolnosti na koje niko nije navikao donosile su pored neprijatnih iznenađenja i nesagledive finansijske posledice koje su mnogima promenile život. 
Ipak, tokom takve (nepovratila se), 2021.godine, ovde su se dešavale neke izuzetne pojave. Najpre je filmska i tv industrija doživela neverovatan skok jer su brojčano velike produkcione ekipe mogle da snimaju, za šta su u mnogim drugim zemljama postojali strogi limiti koji su onemogućavali rad filmadžija. Tako su u Beogradu boravile zvezde sedme umetnosti, poput Danijela Krejga, Kejt Hadson, Edvarda Nortona i drugih. Kroz letnji festival prodefilovali su Erik Trufaz, poznati francuski džez muzičar, a potom velika operska zvezda Elina Garanča, inače najbolja Karmen poslednjih 30 godina. S obzirom da smo prvi koncert ove svetske dive realizovali u okviru Ljubljana festivala, već sledećeg dana smo se zaputili ka Beogradu iako su nam zbog dobro poznatih okolnosti, dvoje učesnika, „skinuti“ sa aviona, zbog onog poznatog jednog papira koji nedostaje. Organizovanje alternativnog transporta uz pribavljanje dodatne putne dokumentacije u roku od nekoliko časova, pamtićemo kao podjednako veliki podvig kao i organizaciju koncerta. Račun se naravno plaća sopstvenim nervima. Elina Garanča je nakon predivnog koncerta u prepunom letnjem auditorijumu stadiona Taš, prokomentarisala da je oduševljena beogradskom publikom i da bi želela da se vrati u naš grad.

Već početkom septembra, u Beograd je privatnim avionom, stigao čuveni „El Granado“, legendarni pevač Plasido Domingo sa svojom suprugom. Vremešni gospodin anđeoskog glasa bio je veoma raspoložen da sa nama ali i obožavateljima podeli emocije o Beogradu i koliko je za njega ovaj grad važan. Najpre, ovde je pevao na početku karijere, vraćao se više puta, sarađivao je sa našim pevačicama Bredom Kalef, Radmilom Bakočević, Jadrankom Jovanović i pratio kako se Beograd menja tokom poslednjih pet decenija. On i njegova supruga Marta Ornelas, voleli su jedan restoran na Dunavu i svrstali ga među omiljene. O Plasidu Domingo ne treba trošiti mnogo reči, jer njegov glas oduzima svaku dalju potrebu da se bilo šta kaže. Ipak, u istoriji muzike ne pamtimo drugog pevača koji u svojoj devetoj deceniji na svakih 4-5 dana menja grad i nastupa bez obzira da li se radi o gala koncertu ili operskoj produkciji. U istoriji će ostati zabeleženo da je nakon njegovog nastupa u Verdijevoj operi „Otelo“ u bečkoj operi, osvojio najduži aplauz ikada u trajanju od 80 minuta, tokom kojih je 101 put izašao da se pokloni publici.

Nakon najsnažnije serije od 67 zemljotresa, 1985.godine, koja je zadesila Meksiko, organizovao je seriju dobrotvornih koncerata po svetu prikupljajući novčanu pomoć za saniranje posledica i izgradnju novih domaćinstava. Veliki je navijač fudbalskog kluba Real Madrida i Novaka Đokovića. Osvojio je mnoštvo nagrada i priznanja, te specijalnih odlikovanja predsednika država i kraljevskih porodica. Njegova svakodnevna aktivnost podrazumeva i stalnu podršku mladim umetnicima i talentima u razvoju njihovih karijera. Bio je gost hotela „Square Nine“ u Beogradu kojim su njegova supruga i on bili oduševljeni. Na prepunom stadionu Tašmajdan uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS i mladih operskih zvezda Marije Jelić iz Srbije i Ane Piroci iz Italije, te mlade saksofonistkinje Kristine Vasić i pod dirigentskom palicom Dijana Čobanova, čuveni Plasido Domingo još jednom je osvojio srca publike koja je osim Beograda stigla iz čitave Srbije i regiona.

Kada sam ga pitao, meastro odakle vam tolika snaga i energija, odgovorio je kratko: „kada odmaram, ja rđam“ (If I rest, I rust). Pre nekoliko dana, 21.januara, maestro Domingo je napunio 81.rođendan.

Srećan rođendan dragi Plasido Domingo!

foto u tekstu: Fiorenzo Niccoli