Foto: tw/miguelaraizac

95. Dodela Oskara - TRIJUMF filma "Sve u isto vreme"

Lifestyle Autor: K.C. | 06:18 Ponedeljak, 13 03 2023 Foto: tw/miguelaraizac

Ostvarenje "Sve u isto vreme" dobitnik je Oskara za najbolji film na sinoć održanoj godišnjoj dodeli najprestižnijih filmskih priznanja.
Trijumf ovog filma koji je osvojio ukupno sedam priznanja, znak je velikih promena u Akademiji filmskih umetnosti i nauka koja je postala otvorenija za ostvarenja različitih žanrova.

Na ceremoniji u Dolbi teatru u Los Anđelesu.Oskara za najbolju glumicu osvojila je Mišel Jeo i tako postala prva Azijatkinja dobitnica Oskara u toj kategoriji.
Preuzimajući svoju nagradu Jeo je rekla: "Za sve dečake i devojčice koji izgledaju kao ja, ovo je svetionik nade i mogućnosti. I dame, ne dozvolite ikome da vam kaže da je vaše vreme prošlo". Jeo je tek druga žena koja nije belkinja, a kojoj je pošlo za rukom da osvoji nagradu za najbolju glumicu - prva je bila afroamerička glumica Hale Beri za "Bal monstruma" pre više od dve decenije.

Brendan Frejzer je nakon trijumfalnog niza u sezoni filmskih nagrada osvojio i najviše priznanje za svoj nastup u filmu "Kit".
Frejzer je rekao: "Zahvalan sam Darenu Aronofskom (režiseru filma) što mi je pružio kreativni spas. Počeo sam da se bavim ovim poslom pre 30 godina i stvari mi nisu išle lako, ali postojala je podrška koju nisam cenio dok nije prestala, i hteo sam samo da se zahvalim na ovom priznanju", rekao je Brendan.
Film "Kit"  je takođe osvojio i Oskare za najbolju šminku i frizuru.

Ki Hju Kvan osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca, dok je Džejmi Li Kertis osvojila priznanje za najbolju sporednu glumicu.
Kvan je kao dete igrao u jednom od filmova o Indijani Džounsu, a godinama nakon toga bio je praktično u anonimnosti. Njemu je Oskara uručio upravo njegov prvi filmski kolega Harison Ford. 
"Snovi su nešto u šta morate da verujete – ja sam umalo odustao od svog. Kažu da se ovakve priče dešavaju samo u filmovima – ne mogu da verujem da mi se to dešava. Ovo je američki san. Moje putovanje je počelo na brodu, proveo sam godinu dana u izbegličkom kampu, i nekako sam završio ovde, na najvećoj holivudskoj bini... Hvala vam puno što ste me primili nazad", rekao je Kvan.

Džejmi Li Kertis je dobila prvi put priznanje u svojoj 45 godina dugoj karijeri.  


"Znam da izgleda kao da stojim ovde sama, ali nisam, ja sam stotine ljudi", rekla je glumica u svom govoru. "Upravo je zajedno osvojila Oskara cela grupa umetnika koji su snimili ovaj film", rekla je ona i dodala posebno emotivni pozdrav za svoje roditelje.

Reditelj filma "Na zapadu ništa novo" Edvard Berger preuzeo je Oskara za najbolji strani film, a to ostvarenje osvojilo je i priznanja za najbolju filmsku muziku, scenografiju i filmsku fotografiju.

Najbolji animirani film je "Pinokio ​​Giljerma del Tora" a u kategoriji za najbolji kratki animiran film priznanje dobio britanski "The Boy, The Mole, The Fox and The Horse". 
Nagradu za najbolji dokumentarni igrani film dobio je "Navaljni" Danijela Roara o ruskom opozicionom lideru. Reditelj Danijel Roer je priznanje posvetio junaku filma i svim političkim zatvorenicima širom sveta.

Očekivano, nagradu za najbolji zvuk dobio je "Top Gun: Maverick", jedan od najvećih bioskopskih hitova prošle godine, dok  je "Naatu Naatu" iz indijskog filma "RRR" osvojila priznanje za najbolju pesmu.