Foto: pixabay

Drevni rituali o kojima se danas malo zna, a zauzimali su posebno mesto u životima ljudi

Lifestyle Autor: M.S. | 14:28 Sreda, 23 11 2022 Foto: pixabay

Tokom vekova, istorija je zabeležila veliki broj rituala, magijskih ili verskih, od kojih su neki sačuvani u modifikovanim oblicima, dok su drugi ostali samo u spisima.

Rituali igraju važnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Od verskih događaja do bezbroj vrsta ličnih rituala koje ljudi izvode svaki dan. Poreklo mnogih u najmanju ruku, neobičnih rituala odvijalo se u drevnim vremenima, a ovo su tek neki od njih.

Viseći kovčezi Indonezije

Viseći kovčezi nisu poznati samo u Indoneziji, već i u Kini i na Filipinima. Iako su u pitanju neobične pogrebne prakse, ovaj ritual datira iz 8. veka u Kini. Jedno od verovanja koje je informisalo ovaj ritual bila je ideja da mrtvi treba da ostanu bliže svim bogovima. Bogovi su tada mogli lako da dopru do mrtvih kroz obešene kovčege, posebno kada su visoko u vazduhu. Lokalne legende pominju da je narod u Indoneziji verovao da što je kovčeg više postavljen, to je kraće putovanje u raj.

Sveti brak Vavilonaca

Sveti brak je uključivao čin rekonstrukcije braka između Dumuzija, boga pastira, i Inane, boginje plodnosti. Tako bi Inana stupila u odnos sa kraljem ili visokim sveštenikom grada što bi simbolizovalo oslobađanje božanske energije zemlji, dajući plodnost ženama i usevima. Ono što je zanimljivo je da sveti brakovi zapravo nisu imali nikakve veze sa tradicionalnim brakom. Vavilonci su i dalje slavili brak i to na uobičajen način, uz velike proslave sa puno jela i pića.

Ugataki rituali

Ugataki je bio japanski šintoistički društveni ritual u kojem su se seljani sastajali na planinskim vrhovima i na različite načine komunicirali jedni s drugima. Tokom ovih sastanaka, seljani bi slobodno pevali, plesali, jeli... Verovalo se da ova praksa donosi blagoslov bogova, donoseći ženama plodnost i muževnost muškarcima. Recitovanje poezije je takođe bilo uobičajeno za proslavu početka jeseni ili proleća. Utagaki rituali su takođe smatrani mogućnošću da se neoženjene osobe upoznaju sa partnerima. Na kraju je vladajuća budistička vlada rituale zabranila zbog njihove "preterane neposlušnosti."

Živi duhovi

Živi duhovi u Beninu bili su čudne figure u odeći, nazvani Egunguni. Seljani su verovali da su ove figure predstavnici mrtvih duša koje se vraćaju na Zemlju. Živi ne bi trebalo da stupaju u kontakt sa ovim zapadnim afričkim živim duhovima, inače bi pretrpeli smrtonosne posledice. Kada bi figure u haljinama ušle u sela, takođe bi donosile presude za koje se verovalo da su od bogova. Seljani su verovali u njihovu moć i plašili su se da će umreti ako dodirnu ove misteriozne figure. Egunguns se mogao pojaviti bilo kada i privući gomilu, ali čuvari sela su koristili štapove kako bi zaštitili seljane i osigurali da niko ne bude dodirnut. Ovi živi duhovi stvarali su utisak da mrtvi posećuju svet živih.

Dionizijeve misterije

Poznati ritual u starom Rimu i Grčkoj. Uključivao je tehnike izazivanja transa i opojne supstance, uklanjanje društvenih ograničenja i inhibicija. Verovalo se da ritual oslobađa učesnike i pomaže im da se vrate u svoja prirodna stanja. Dionisijske misterije su prihvatale marginalizovane pojedince u grčkom društvu, jer su uključivale robove, nedržavljane i odmetnike kao učesnike.