Foto: fb/Ministarstvo Kulture

Festival KUSTENDORF od 25. do 29. januara na Mokroj Gori

Lifestyle Autor: K.C. | 10:04 Petak, 20 01 2023 Foto: fb/Ministarstvo Kulture

Na Mokroj Gori će od 25. do 29. januara 2023. godine biti održan šesnaesti filmski i muzički festival Kustendorf, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada.

Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Kustendorfa, najavljeno je na današnjoj konfrenciji za novinare u Vladi Republike Srbije.

Festival je namenjen istinskoj izvornoj kulturi i zavređuje veliko interesovanje domaće javnosti, a zahvaljujući svom sadržaju ušao je u kalendar velikih svetskih filmskih festivala, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković.

„Ovo je festival koji slavi lepotu i film, pre svega autorski film, razmišljanje i ideju jednog režisera i svih onih koji su tu da bi film bio snimljen, dobar i gledan“, rekla je ministarka podsetivši da ovaj festival nije komercijalne prirode.

Ministarka je istakla da na ovom festivalu ne može da se očekuje da ćemo gledati „Umri muški 60. deo“ i podsetila da su ljubitelji i posetioci ovog festivala već prisustvovali „sahrani“ takve vrste filmova. 

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što ćemo i ove godine slaviti film i kulturu koja je iznad svega i time pokazati da ima nade za nas koji smo zaljubljenici u kulturu i koji verujemo da je kultura nešto najlepše i da predstavlja najlepše mesto za život u ovim burnim vremenima“, zaključila je Maja Gojković.

Osnivač, programski selektor i direktor Festivala Emir Kusturica najavio je program ovogodišnjeg festivala i istakao da je za takmičarski program izabrano 14 filmova od 400 prijavljenih. 

„Zahvaljujući jednom segmentu u državi uspevamo da 16. put proizvedemo jedan festival koji nema komercijalnu osnovu i koji nema potrebe da se prilagođava novim uslovima, odnosno onima koji od filmova vide samo robu“, rekao je Kusturica.