Foto: serbia.travel

"LilaLo festival" u Loznici od 11. do 14. jula

Lifestyle Autor: B.O. | 07:33 Sreda, 10 07 2024 Foto: serbia.travel

Sedmi LilaLo festival u Loznici održaće se od 11. do 14. jula 2024. godine u organizaciji Turistička organizacija grada Loznice i pod pokroviteljstvom Grada Loznice.

LilaLo je muzičko scenski festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih, posvećen narodnom običaju lilanje. U okviru festivalskih dana publika može da uživa u vrhunskim koncertima, di-džej nastupima, performansima, pozorišnim predstavama, izložbama, zabavnim programima, animacijama za decu, radionicama, nastupima kulturno umetničkih društava, etno bazarima, takmičenju "Brkovi po Vuku", zaigra u kolu za dukat i učestvuje u lilanju.

Paljenje petrovdanskih lila, lilanje, je narodni običaj da se 11. jula, veče pred veliki praznik Petrovdan, pale lile koje se prave od oguljene i savijene kore trešnje ili breze i pričvrste na vrh štapa od leske. Na raskršćima se pale velike vatre, gde se meštani okupljaju uz pesmu i igru. Lile se prinose tim vatrama i zapale da gore kao buktinje. U tom običaju najviše uživaju deca koja sa upanjenim lilama mašu i vrte ih. Podjednako je rasprostranjen u selima i gradu.

Ulaz za sve događaje je besplatan.