Foto: unsplash.com

Najveće i najinteresantnije zaplene srpskih carinika u 2021. godini

Lifestyle Autor: K.C. | 11:01 Petak, 21 01 2022 Foto: unsplash.com

Tokom 2021.godine srpski carinici su kod putnika i u njihovim vozilima pronašli mnoštvo neobičnih stvari, skrivenih na potpuno neočekivanim mestima – od cveća i nakita, preko antikviteta i sličnih zanimljivosti, pa sve do novca, narkotika i skrivenih migranata.

Robu najčešće pronalaze skrivenu u fabričkim šupljinama vozila, posebno u specijalno izrađenim bunkerima u kamionima i autobusima, jer su uglavnom dobri poznavaoci konstrukcije svih vozila i teško ih je nadmudriti.

Krijumčari se dovijaju na različite načine, rekli su u Upravi carina, navodeći da su narkotike nalazili na krajnje neobičnim mestima kao što su kesice čaja, pelene, zelena salata ili teglice „nutele“, dodajući da iskusne carinike malo toga može da iznenadi.

Skoro 100.000 ruža i drugog cveća

Carinici su u novembru 2021. godine prilikom kontrole jednog javnog carinskog skladišta u Beogradu zaplenili gotovo 100.000 ruža i drugog rezanog i saksijskog cveća iz Holandije. Prekršaj je otkriven prilikom dvodnevne kontrole robe prijavljene za carinjenje, kada se ispostavilo da je uvoznik iz Beograda prijavio tek jednu petinu cveća koju su carinici zatekli u pomenutom prostoru. Prema priloženoj dokumentaciji, za carinjenje je prijavljeno svega 19.500 ruža i hrizantema, vrednosti nešto više od 3.000 evra, da bi fizičkom kontrolom bio pronađen takozvani „višak robe“, odnosno oko 100.000 komada neprijavljenog rezanog i saksijskog cveća

Rasadnik migranata 

Carinici svakodnevno sprečavaju migrante da sakriveni među robom u kamionskim tovarima ilegalno prelaze državnu granicu, a da su u tome više nego uspešni govori podatak da je samo tokom pretprošle godine 1.148 osoba sprečeno u ovakvom naumu.

Tako su 2. marta 2021. godine carinici i policajci na Horgošu bili svedoci krajnje neobičnog pokušaja ove vrste. Naime, četvorica migranata pokušala su da se domognu Evropske unije sakriveni među sadnicama tuja kojima je bio natovaren makedonski kamion na putu ka Nemačkoj.

Možda bi im pokušaj „kamuflaže“ i uspeo da na ovom prelazu ne postoji mobilni skener čiji zraci prodiru i kroz 10 centimetara debeo čelik. Kada je pomenuti kamion izdvojen za kontrolu, analiza slike sa skenera je pokazala ljudske konture među zimzelenim rasadom. Nakon otvaranja tovarnog dela, carinici i policajci su između gusto napakovanih sadnica pronašli četvoricu sakrivenih mlađih muškaraca.

Kamagra u kutijama baklave i nargile

Carinici su u saradnji sa policijom, 8. februara prošle godine na prelazu Gradina otkrili neobičan pokušaj krijumčarenja sredstava za potenciju, koje je jedan domaći državljanin „spakovao“ u originalne kutije turskih baklava i nargila. Na detaljnoj kontroli na ulazu u zemlju izdvojen je Golf tutinskih registarskih oznaka, kojim je sam putovao 60-godišnji srpski državljanin.

On je na uobičajeno pitanje o tome da li ima nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli, rekao da sa sobom nosi samo lični prtljag. Međutim, prilikom detaljnog pregleda najpre je u jednoj od torbi sa garderobom pronađeno nekoliko kutija sredstva za potenciju „Royal Honey“.

Potom su carinici u, naizgled originalnim, pakovanjima turskih baklava, pronašli kutije kamagre, da bi nakon toga teglice sredstva za potenciju „Macun“ bile pronađene i ispod tri ćupa za pušenje nargila. Pakovanja istog preparata pronađena su i u kartonskoj kutiji ispod paketa vode za piće. Pored različitih sredstava za potenciju, u torbama među garderobom pronađeno je i oko 100 različitih setova i pojedinačnog nakita od bižuterije.

Pokušali da prokrijumčare 105 ptica u prtljažniku auta

Carinici su 28. novembra na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 105 živih primeraka raznih vrsta ptica, među kojima i četiri Crvene rozele (Platocercus Ehimius), koje se nalaze na CITES listi strogo zaštićenih vrsta.

Prekršaj je otkriven kada je za izlaznu kontrolu pristigao foksvagen turan bugarskih registarskih oznaka, kojim su dvojica bugarskih državljana putovala ka svojoj zemlji. Mada su obojica putnika prilikom susreta sa carinicima negirala da imaju bilo šta da prijave, njihovo vozilo je ipak izdvojeno za detaljan pregled.

Odmah na početku carinske kontrole bilo je jasno da ni vozač ni njegov saputnik nisu govorili istinu, jer je prtljažnik automobila bio prepun kaveza sa živim pticama.

Iz skučenog prtljažnog prostora izvađeno je 12 kaveza i dve platnene torbe, u kojima su carinici pronašli ukupno 105 ptica, koje ne samo što nisu bile prijavljene, već su transportovane bez ikakve veterinarsko-sanitarne dokumentacije.

Granični veterinarski inspektor utvrdio je da se radi o već pomenutim zaštićenim Crvenim rozelama, ali i o 47 primeraka papagaja Nimfa (Nymphicus Undulatus), 33 goluba (Columba), 9 Tigrica (Melopsittacus Undulatus), 4 plave i plavo-bele Nimfe-Mali Aleksandar (Psittacula Krameri), kao i po dva primerka Mandarinske patke (Aix Galericulata), Dijamantskog golubića (Geopelia Cuneata), goluba Jakobina (Jacobin Pigeon) i Poljske kokoške (Perdix Phasianidae).

Otkrivene ptice zbrinute su u zoološkom vrtu „Palić“, dok je protiv 64-godišnjeg vozača pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

U podu autobusa 53 kg droge 

Carinici su na prelazu Gradina 8. oktobra prošle godine uspeli da spreče pokušaj krijumčarenja 53 kilograma marihuane skrivene u fabričkim šupljinama jednog autobusa. Droga je otkrivena kada je na red za izlaznu kontrolu iz zemlje pristigao autobus niških registarskih oznaka, pun putnika koji su krenuli na šoping turu u Istanbul. Međutim, carinska analiza rizika ukazala je na to da ovaj autobus treba detaljno pregledati.

Zamolili su putnike da napuste autobus, a kada su u razgovoru sa njima saznali da su putovanje dobili gratis, bio je to dodatan razlog za detaljan pregled. Kontrolom unutrašnjosti vozila otkrivene su nepravilnosti u podu prednjeg dela autobusa, tačnije u prvom redu sedišta odmah iza vozačevog mesta. Kada su carinici podigli podnu oblogu bilo je jasno da se u podu krije šupljina koja je namenski napravljena za krijumčarenje.

O celom slučaju obavešteni su policija i Tužilaštvo, a detaljan pregled i vađenje paketa sprovedeno je nakon što je to odobrio javni tužilac koji je ubrzo stigao na lice mesta. Na ovaj način sprečeno je da se 82 paketa marihuane nađu na ilegalnom narko tržištu, dok je policija po nalogu tužioca privela trojicu vozača.

Foto: Uprava carina Republike Srbije