Foto: tw/RossGreer

NOVA PRAVILA na Eurosongu - Publika većinski ODLUČUJE pobednika

Lifestyle Autor: K.C. | 08:18 Sreda, 23 11 2022 Foto: tw/RossGreer

Nakon neregularnosti u glasanju na ovogodišnjem Eurosongu, takmičenje za pesmu Evrovizije proširilo je glasanje na svoju globalnu publiku i smanjilo ulogu žirija.

U najdirektnijim promenama pravila u 67 godina dugoj istoriji takmičenja za pesmu Evrovizije, pobedničku pesmu biraće gledaoci širom sveta, u kombinaciji sa žirijem muzičkih profesionalaca.

Odluka organizatora globalno popularnog muzičkog takmičenja da uvede nova pravila, je rezultat analize neregularnosti u glasanju na ovogodišnjem takmičenju.

Kako se navodi, žiriji neće biti uključeni u to kako se biraju zemlje i za polufinale i za finale, koje će biti održano u Liverpulu sledeće godine. O zemljama koje se kvalifikuju u polufinale i finale takmičenja odlučivaće samo glasovi gledalaca..

Promene, koje je odobrila referentna grupa takmičenja, usledile su nakon što su identifikovani „nepravilni obrasci glasanja” u glasanju nacionalnog žirija iz šest zemalja. Kao rezultat toga, glasovi žirija su uklonjeni iz Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i San Marina.