Foto: tw/sergdojc

U Beogradu otvorena Palata UMETNOSTI „Madlena”

Lifestyle Autor: K.C. | 11:00 Utorak, 20 09 2022 Foto: tw/sergdojc

Prema ideji Madlene Cepter, sinoć je otvorena Palata umetnosti „Madlena”: veliki projekat i arhitektonsko zdanje od 7.000 kvadrata, u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića u Beogradu, a imaće duh avangarde, ali i atraktivnog.

Svečano otvaranje obeleženo je izložbom maštovito izrađenih stolica, skulptorsko-slikarskih ostvarenja renomirane likovne umetnice iz Italije, Karle Tolomeo sa naslovom „Da li bi voleo da sediš na umetničkom delu?”. Održan je i koncert operskih zvezda iz Italije: Fabija Armilijata (tenor), Silvije Kolombini (sopran), Đanluke Skjarpeletija (tenor), Marike Lihter (mecosopran), Kjare Giudis (sopran).

Italijanska umetnica Karla Tolomeo koja je svojim delima otvorila ovo zdanje naglašava da je saradnja koja traje više od 50 godina između umetnosti i Madlene dala zamajac mnogim originalnim domenima umetnosti. Izložba Karle Tolomeo ima još jednu dodirnu tačku sa palatom „Madlena”, a to je bogata zbirka Muzeja stilskog nameštaja, raskošnih garnitura autentične starosti, nastalih u epohama kojima estetski pripadaju.

U novo, moderno zdanje palate „Madlena”, kako je naglasio arhitekta Zoran Marković, uloženo je gotovo šest godina kreativnosti, posvećenosti i ljubavi.

– Sa kolegama arhitektama Zoranom Simićem kao autorom ovog zdanja i Vladanom Đukićem radili smo na ovako ambicioznom i velikom projektu. Madlena je ceo proces pratila sa velikom pažnjom, imala je uvek osećaj za estetiku i enterijer, već smo sarađivali sa njom na drugim objektima po svetu. Ova palata je kao umetničko delo, ne posmatrate ga samo kao zdanje – objasnio je arhitekta Zoran Marković koji je detaljno opisao Palatu umetnosti „Madlena” na 7.000 kvadratnih metara i otkrio da se nalazi na četiri etaže kao multifunkcionalni objekat, prigodan je enterijer koji je pun kolekcije nameštaja bračnog para Cepter, sakupljan decenijama, a unutra se, takođe, nalazi i bioskopska sala, kamerna scena za teatarske forme sa manje glumaca (monodrame, duodrame) i intimne koncerte, izložbeni prostor u prizemlju, Muzej antikviteta, panoramske terase, bazen, što će sve postaviti nove visoke standarde.