Foto: tw/Festival_Cannes

Počeo 75. Kanski filmski festival

Lifestyle Autor: K.C. | 07:35 Sreda, 18 05 2022 Foto: tw/Festival_Cannes

U ne baš idealnim uslovima za održavanje najveće filmske svetske smotre festival u Kanu obeležava svoj 75. rođendan.
Narednih dana u ovom primorskom francuskom gradu, publiku očekuje intrigantan miks filmskih dela, tematski i žanrovski raznovrsnih koji će svakako biti i dalje pod uticajem kovid krize kao i tek završenih predsedničkih izbora u toj zemlji. Naravno, rat u Ukrajini će obojiti svaki događaj našega doba pa i međunarodni filmski festival.

U Kanu će se predstaviti autori koji se prvi put pojavljuju na međunarodnoj sceni ali će publika imati priliku da vidi i slavne autore poput Dejvida Kronenberga, Rubena Ostlunda i drugih.

Iako je festival sinoć otvoren komedijom Mišela Azanivisijusa, dominiraće ozbiljne i mračne drame i teme koje preokupiraju savremenog čoveka.
Ovogodišnji festival će biti mnogo više internacionalan, budući da će ove godine u selekciji biti svega tri francuska ostvarenja, ali ćemo imati priliku da vidimo filmove iz Koreje, Kostarike, Japana, Egipta. Ove godine u Kanu je i manji broj žena autora, Francuskinje Kler Deni, Valeria Bruni Tedeski i Leonore Seraj i Amerikanka Keli Rajnart.

Pružajući punu podršku ukrajinskom narodu festival je zauzeo stav da neće dozvoliti prisustvo ruskoj delegaciji na festivalu. Istovremeno, naglašeno je da neće biti bojkota ruskih umetnika.
Naprotiv, ruski disident, filmski reditelj Kiril Serebrenikov takmičiće se za Zlatnu palmu u Kanu sa svojim poslednjim filmom „Žena Čajkovskog“. Serebrenikov za taj film nije dobio državna sredstva. U Rusiji je dve godine bio u kućnom pritvoru, a trenutno živi u Nemačkoj.
Na festivalu će biti predstavljena i dela dva ukrajinska autora – Sergeja Loznice i mladog autora Maksima Nakonečnija.

Pored Zlatne palme, od 2000. godine dodeljuje se "mini-palma", umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Određeni pogled". Dodeljuje se i nagrada Fripesci, priznanje međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, a i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije.

Zlatna palma, vredna oko 20.000 evra, čuva se u sefu na nepoznatoj lokaciji. Prema tradiciji, nagrada se predaje žiriju u tajnosti i uz obezbeđenje neposredno pred proglašenje pobednika.

U zvaničnoj selekciji će biti 21 filmsko ostvarenje. Nema dela britanskih autora, a ni autora sa afričkog kontinenta. Zbog i dalje važećih putnih restrikcija vezanih za kovid epidemiju, biće i znatno manje autora iz Azije.

Glamurozni su i filmovi izvan konkurencije. Pred publikom će se naći nastavak čuvenog filma „Top gan“ iż 1986. u kojem Tom Kruz igra glavnu ulogu – 36 godina posle glavne uloge u originalu. Pomenimo i ostvarenje Australijanca Baza Lurmana koji je snimio film „Elvis“. Mladog kralja rokenrola igra Ostin Batler, a njegovog legendarnog menadžera je na filmsko platno preneoTom Henks.