Foto: FAF

Svečano otvoren 28. Festival autorskog filma (FAF)

Lifestyle Autor: B.O. | 07:45 Subota, 26 11 2022 Foto: FAF

Svečano otvaranje 28. Festivala autorskog filma (FAF) održano je večeras u velikoj sali MTS Dvorane premijerom britanskog filma "Duhovi Ostrva" Martina Makdone.

Igor Stanković, direktor festivala je ceremoniju otvaranja započeo sećanjem na Purišu Đorđevića: „Festival autorskog filma je poseban. Okuplja filmove koji ne moraju da imaju srećan kraj, ali gledajući ih vi imate inspiraciju da budete srećni. Ovim rečima je Puriša Đorđević najavio dvadeseti jubilarni festival kada je, kao prvi dobitnik dobio nagradu za životno delo”.

„Festival autorskog filma menjao je sliku Beograda i Srbije, popravljao krvnu sliku društva, ulivao nadu i veru da zaslužujemo da živimo u boljem svetu. Na samom početku govorili smo Beograd je svet. Danas se društvo i svet oko nas polarizuju, podižući nove zavese, ali Festival autorskog filma dokazuje da Beograd ostaje svet, zahvaljujući vama, posvećenoj i jedinstvenoj publici koja prepoznaje, živi i doživljava autorski film i zato njegov značaj prevazilazi značaj jednog događaja posvećenog filmu, on je bio i ostao naš pogled u svet”, naglasio je Stanković.

Stanković se zahvalio partnerima i prijateljima festivala, FAF timu, i svim predstavnicima medija koji se svi jednako raduju svakom novom izdanju ovog festivala.

Festival autorskog filma kao praznik filma sve do 2. decembra donosi preko 70 filmova u šest bioskopskih dvorana, 11 programskih celina na više od 130 bioskopskih projekcija.

Program festivala nalazi se na sajtu faf.rs.