Foto: pixabay

Crna Gora ima najveće prosečne penzije na Zapadnom Balkanu

Region Autor: M.S. | 14:59 Četvrtak, 24 11 2022 Foto: pixabay

Prosečna penzija u Crnoj Gori iznosi 359 eura, i najveća je od svih zemalja Zapadnog Balkana, ne računajući Hrvatsku i Sloveniju koje su članice Evropske unije.

Crnogorske penzije veće su od prosečne penzije u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji.

Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje Crne Gore je od početka godine čak tri puta vršio usklađivanja penzija, a poslednje usklađivanje rađeno je 1. septembra kojim je iznos najniže penzije povećan na 253 eura, što je uticalo na povećanje prosečne penzije. Izvesno je da će penzije u Crnoj Gori rasti i narednih meseci, a prvo osetnije povećanje biće od 1. januara 2023. Predviđa da minimalna penzija bude 270 eura.

Minimalna zarada je povećana sa 250 na 450 eura, a prosečna sa 500 na 718 eura. Za narednu godinu predviđeno je povećanje zarada prosvetnim radnicima, zaposlenima u javnoj administraciji, vatrogascima, policiji i medicinskim radnicima.

Kao članice Evropske unije, Slovenija i Hrvatska, imaju dosta veće penzije od ostatka zemalja regiona. U Sloveniji je od novembra prosečna penzija 812 eura, dok je u Hrvatskoj prosečna penzija u oktobru iznosila 410 eura. U Srbiji je sa najnovijim uvećanjem prosečna penzija 287 eura, dok je u BiH prosečna penzija u oktobru iznosila 272 eura.

U Crnoj Gori trenutno ima 128 hiljada korisnika penzija.