Foto: Ig/predsjednikcg

Crna Gora slavi 16 godina državne nezavisnosti

Region Autor: A.C. | 09:22 Subota, 21 05 2022 Foto: Ig/predsjednikcg

Sinoć je u vili Gorica premijer Crne Gore upriličio svečani prijem povodom 21. maja - Dana nezavisnosti Crne Gore.

"Crna Gora mora nepokolebljivo koračati evropskim putem gde će život svakog njenog građanina biti bolji i kvalitetniji", poručio je premijer Dritan Abazović.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali predsednici države i Skupštine, Milo Đukanović i Danijela Đurović. Na prijem je došao gotovo celi poslanički klub DPS-a, a od predstavnika Demokratskog fronta prisutni su bili poslanici Pokreta za promene Branko Radulović, Branka Bošnjak i Vladan Raičević.
Na svečanost je došla poslanica Demokrata Tamara Vujović, kao i funkcioner te stranke, Nikola Rovčanin. Takođe crnogorski mediji su preneli da su među zvanicama bili i predstavnici diplomatskog kora, pravosuđa, nevladinih organizacija, medija, zatim princ Nikola Petrović, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić.

"Nekada smo se borili za državno-pravni status Crne Gore, a danas se borimo za njen društveni karakter. Zato je danas borba za državu jednakih šansi, evropske budućnosti, socijalne jednakosti, jakih i nezavisnih institucija - borba za nacionalne interese Crne Gore", istakao je premijer Abazović.

U svom obraćanju prisutnim gostima, predsednik Vlade Crne Gore je dodao i da  želi da se Crne Gore setimo češće i da ljubav prema njoj iskazujemo svakodnevno, poštujući njen Ustav, zakone i institucije, plaćajući porez, čuvajući njenu prirodu i sva njena bogastva.

"Time ćemo izgraditi sistem koji neće zavisiti od partija na vlasti, već od duha i slova zakona. Zemlja vladavine prava i funkcionalnih institucija sistema je ideal od kog Crna Gora ne sme nikad da odustane. Što su one jače, jača je i Crna Gora", zaključio je Abazović.

U svojoj čestitki upućenoj građanima Crne Gore, predsednik Milo Đukanović je izneo da usvajanje evropskog sistema vrednosti, odgovornost prema NATO i članstvo u EU kao krajnji cilj ostaju prioriteti državne politike.
"Crna Gora je kroz razvoj događaja na političkoj sceni tokom poslednje dve godine pokazala da je i funkcionalna demokratija. Svoje političke probleme rešavamo demokratskim putem na izborima i u Parlamentu a ne vaninstitucionalno, uključujući i tako važne odluke kao što je smena Vlade, i izbor nove, manjinske, koja danas slavi Dan nezavisnosti", poručio je Đukanović.

Đukanović je, čestitajući praznik, izrazio nadu da su "uprkos brojnim izazovima pred nama bolji dani, zašta se zajedno moramo postarati, svako na svom nivou odgovornosti". Predsednik Crne Gore je svoju čestitku završio rečima: "Nek je večna Crna Gora."