Foto: tw/DamirMuminovi2

Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Region Autor: M.S. | 11:16 Petak, 25 11 2022 Foto: tw/DamirMuminovi2

Na sarajevskom brdu Hum jutros je podizanjem zastave na jarbolu i intoniranjem himne počelo obeležavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Dan državnost u Federaciji Bosne i Hercegovine je državni praznik i zbog toga je to neradni dan.

Prvim zasedanjem Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu je obnovljena državnost. Tada su utvrđena individualna i kolektivna prava građana. Ključan je bio dogovor da zemlja nije "ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska", već "i srpska, i hrvatska, i muslimanska".

Drugo zasedanje ZAVNOBiH-a je bilo krajem juna i početkom jula 1944. u Sanskom Mostu, a treće u aprilu 1945. u Sarajevu. Iz ZAVNOBiH-a je nastala Narodna skupština Bosne i Hercegovine.

Svečanosti na sarjevskom brdu Hum su prisustvovali zvaničnici svih nivoa vlasti, među kojima su bili članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) i Željko Komšić (DF). Time je obeležen dan kada je Bosna i Hercegovina nakon skoro pet vekova obnovila državnost. Obeležavanje će se nastaviti drugim svečanostima i aktivnostima u Sarajevu i drugim gradovima.