Foto: tw/samstreetwrites

Premijer Albanije Edi Rama - Osetio sam nemoć EU

Region Autor: K.C. | 14:38 Subota, 25 06 2022 Foto: tw/samstreetwrites

Danas je premijer Albanije Edi Rama na Evropskom forumu Vahau u Austriji, rekao da je na nedavnom Samitu EU sa liderima Zapadnog Balkana osetio nemoć evropskih lidera usled realne situacije, u kojoj jedna zemlja NATO, Bugarska, drži druge kao taoce i to je pokazalo izgubljeni duh proširenja.

Rama je dodao da žali Evropsku uniju, da je na Samitu izneo svu frustraciju građana Balkana i istakao da se ne radi samo o ljudima na Balkanu, već na kraju o EU.

On je takođe izrazio nadu da će odluka bugarskog parlamenta biti prihvaćena od Severne Makedonije.

"Međutim, u svemu tome se ne radi samo o Bugarskoj, već ekstremnom izrazu gubljenja duha proširenja. Izgubili smo nešto što moramo brzo pronaći. Čujemo često sada da je Vladimir Putin veoma bolestan, i to može biti istina ili ne, ali na drugoj strani ne čini mi se da je EU u najboljem zdravstvenom stanju“, podvukao je Rama i ukazao da je Balkan okružen granicama EU.

"EU je prva geografska realnost u istoriji geografske karte, gde postoje dve granice, jedna unutrašnja i jedna spoljna. U sredini nalazimo se mi - Balkan“, dodao je on.

Rama je kazao da je Austrija jedna od malobrojnih zemalja koja zna šta je Balkan, koja ima viziju za taj region, i zna da treba nešto aktivno učiniti.

 "Ono što se desilo sa Bugarskom bio je simbol kako je transformisano proširenje, gde su kidnapovane druge države zbog internih problema“, naglasio je albanski premijer.