Foto: tw/rtvhercegbosne

Milo Đukanović raspisao VANREDNE parlamentarne izbore za 11. jun

Region Autor: K.C. | 14:30 Petak, 17 03 2023 Foto: tw/rtvhercegbosne

Crnogorski predsednik Milo Đukanović raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 11. jun.

„Svi su svesni duboke političke i institucionalne krize koju je proizvela neodgovorna većina. Ja sam se čvrsto držao Ustava, da tome ne bih doprineo. 20. avgusta vladi je izglasano nepoverenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti su predali potpise da podrže kandidata. Uveren sam da je najbolje bilo skraćivanje mandata i raspisivanje izbora. Umesto toga, promenljiva većina pribegla je protivustavnom delovanju i doneo izmene zakona predsednika. Vratio sam ga poslao sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, sporni zakon je usvojen. Zakon sam proglasio ukazom koji je stupio na snagu i proizvodi pravno dejstvo. Poznato je kako prekinut pokušaj formiranja Lekićeve vlade. Dakle, stekli su se uslovi da u skladu sa Ustavom, član 92 stav 3, donesem uredbu o raspuštanju parlamenta Primenom člana 92 stav 5 doneo sam odluku o raspisivanju izbora. za 11. jun“, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare u Vili Gorica.

Predsednik Crne Gore je, na pitanje novinara o obrazloženju jučerašnje odluke o raspuštanju parlamenta, rekao da se poziva na Ustav i „veoma jasnu normu“.

„Jesam li se pozvao na Zakon o predsedniku za koji sam rekao da je neustavan i da me ne obavezuje? Taj zakon je deo pravnog sistema i biće sve dok ga Ustavni sud ne isključi, a isključiće. Ozbiljan stav me navodi na ovaj razlog – taj zakon je deo pravnog sistema, šta god ja o njemu mislio. Oni koji su ga kreirali su stvarali neka protivustavna rešenja. Na današnji dan taj zakon važi. Bez ikakvog pozivanja na taj zakon, sa osvrtom na Ustava, predsednik ima pravo da dekretom raspusti skupštinu.Ovo je razumljivo i čisto tumačenje, nakon detaljnog razmatranja sa timom advokata. Zakon se ne pominje u ukazu, pozvao sam se direktno na član 92. Ustava“, istakao je on.