Foto: pixabay

Potonula jahta kod MALOG LOŠINJA

Region Autor: M.S. | 12:47 Četvrtak, 11 08 2022 Foto: pixabay

Italijanska motorna jahta potonula je u sredu popodne kod ostrva Unija. Niko od  članova posade koji su u tom trenutku boravili na njoj nije povređen, izvestilo je u četvrtak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Službenici Lučke kapetanije Rijeka od juče sprovode uviđaj o uzrocima nesreće.

Reč je o jahti Kleo dugoj 20 metara, a MRCC Rijeka primila je poziv očevidaca o potonuću juče u 15:42. Četvoro Italijana napustilo je jahtu pravovremeno i nisu prijavili nikakve povrede, navodi se u saopštenju. 

Jahta je potonula nedaleko od obale ostrva Unija, gde od jutros pripadnici Državne Civilne zaštite obavljaju proveru stanja trupa plovila kako bi se utvrdio uzrok prodiranja vode i potonuća. Oni rade na pripremi za izron potopljene jahte na površinu. Izjave brodolomaca uzete su u okviru uviđaja, a vlasniku potonule motorne jahte izdat je nalog za vađenje plovila s dna mora.

Županijska lučka uprava Mali Lošinj brzom intervencijom na mestu potonuća jahte ispred luke Unije sprečila je nekontrolisano isticanje nafte i ekološko zagađenje mora širih razmera.

Tročlana posada, inače italijanski državljani, napustila je plovilo. O havariji je odmah bila obaveštena i Lučka kapetanija Rijeka, čiji je brod, kao i brod Dezinsekcije, danas stigao na mesto potonuća.