Foto: pixabay

Prosvetni radnici u zapadnoj hercegovini STUPILI U ŠTRAJK!

Region Autor: M.S. | 12:56 Sreda, 07 09 2022 Foto: pixabay

Na početku nove školske godine u srednjim školama u Federaciji BiH, kao i u  Zapadnohercegovačkom kantonu prosvetni radnici su stupili u štrajk jer su ih predstavnici vlasti izigrali za potpisivanje kolektivnog ugovora.

Predsednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama ZHK Jasminka Petrić kaže da se već danas održava štrajk upozorenja na trećem času kako prve tako i druge smene u svim škola u tom kantonu, kao i da je sinoć skupština donela odluku da pokrene proceduru i za generalni štrajk.

Prosvetni radnici su primorani na ovaj potez pošto su vlasti prekršile dogovor oko kolektivnog ugovora u toku prošle školske godine. Tada su u generalnom štrajku bili 23 dana  i dobili obećanje da će ugovor biti potpisan do 1. marta što se nije dogodilo.

"Celo leto smo resornom ministarstvu i Vladi ZHK slali apele da nemamo tekst kolektivnog ugovora i tražili da nam ga dostave, da nastavimo pregovore i završimo kolektivni ugovor.Čak je prvog jula sindikat vladi poslao dopis u kojem smo postavili rok da kolektivni ugovor treba biti potpisan do kraja jula i da ćemo u protivnom krenuti u proceduru za štrajk, ali to njih izgleda apsolutno nije bilo briga", kaže Petric.

Što je još gore, dobili su tekst kolektivnog ugovora koji je potpuno drugačiji od onog koji su dogovorili.

"Zbog toga smo pokrenuli proceduru za najavu generalnog štrajka i poslali resornom ministarstvu odluku da je Skupština izglasala tu proceduru. Sad oni zakonski trebaju oformiti mirovno veće, a mi smo im poslali svoga člana na to veće da ugovori prvi sastanak. To može potrajati jako dugo ili se rešiti vrlo brzo, sve zavisi od njih", izjavila je Petric.

Na kraju, poručuju da prosvetni radnici koji su od 2019. godine bez kolektivnog ugovora, sebi ne mogu dozvoliti da više rade na taj način i da neće prestati da se bore za svoja prava.