Foto: Ig/predsjednikcg

Skupštini Crne Gore upućen predlog za pokretanje postupka za RAZREŠENJE PREDSEDNIKA Đukanovića

Region Autor: K.C. | 07:59 Subota, 24 09 2022 Foto: Ig/predsjednikcg

Svi poslanici stare parlamentarne većine, njih 41, potpisali su inicijativu DF-a Skupštini o pokretanju postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović prekršio Ustav. Kako prenose crnogorski mediji, predlog je upućen predsednici parlamenta Danijeli Đurović, a potpisali su ga poslanici tri liste koji su se prethodno ,,verbalno usaglasili“ da lider Demosa Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove vlade.

U inicijativi se traži da Skupština Crne Gore pokrene postupak za razrešenje predsednika države. Ističe se da je ,,Đukanović povredio član 95 stav pet Ustava Crne Gore, jer na razgovore o mandataru za sastav vlade nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, a što je bio dužan da učini“.

Navodi se da je ,,sasvim neustavno Đukanovićevo pozivanje na potpise poslanika kao uslovu za predlog mandatara jer takva obaveza po Ustavu ne postoji“.

Antena M u svom tekstu podseća da odluku da li je povredio Ustav ili ne, donosi Ustavni sud, a predsednika Crne Gore Skupština može razrešiti tek kada Ustavni sud donese odluku da je prekršio Ustav.
Predsednik odgovara za povredu Ustava. Postupak za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika. Predlog za pokretanje postupka Skupština dostavlja predsedniku Crne Gore na izjašnjavanje. 

Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsedniku Crne Gore. U članu 98. Ustava Crme Gore predviđeno je da predsednika Crne Gore Skupština može razrešiti kada Ustavni sud utvrdi da je povredio Ustav.

Stoga se u medijima u Crnoj Gori povela polemika da li su najave lidera DF-a o razrešenju predsednika države u parlamentu ,,u narednih 15 dana“ neutemeljene i kose li se sa Ustavom.

Ukoliko se ipak desi takav postupak u parlamentu, u pitanju bi bio klasičan pokušaj državnog udara, piše Pobjeda.
Inače, Ustavni sud Crne Gore je trenutno nefunkcionalan i ne može se izjasniti ni o ovoj inicijativi dok se ne popuni njegov sastav.