Foto: pixabay.com

Sud u Hagu osudio dvojicu čelnika Udruženja boraca OVK na 4 i po godine zatvora

Region Autor: A.C. | 16:52 Sreda, 18 05 2022 Foto: pixabay.com

Sud za zločine boraca OVK u Hagu osudio je danas Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja na četiri i po godine zatvora i globu od po 100 evra zbog ometanja pravosudnog postupka i zastrašivanja svedoka.

Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, sud je proglasio krivim za pet od šest tačaka optužnice.
Osuđeni su za "krivična dela protiv pravosuđa, ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka i povredu tajnosti postupka (dve tačke)".

Istovremeno, sud je utvrdio da tužioci nisu dokazali krivicu optuženih za tačku optužnice koja ih je teretila za odmazdu nad svedocima.

Prema rečima predsedavajućeg sudije Čarlsa Smita, njih dvojica osuđeni su zbog toga što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020. i u "više od 20 nastupa u medijima" objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine boraca OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.
U presudi se ističe da su mnogi svedoci bili uznemireni i uplašeni pošto su Gucati i Haradinaj njihove identitete otkrili javnosti.
Gucati i Haradinaj su, po presudi, jasno izrazili svoju nameru da sud ometaju nazivajući ga "bezvrednim, jednonacionalnim i pristrasnim" i obećavajući da će nastaviti da objavljuju poverljive sudske dokumente, uprkos zabrani.
Pored predsedavajućeg sudije Smita, u veću koje je izreklo presudu su još sudije Ginel Metro iz Švajcarske, Kristof Bart iz Nemačke i rezervni sudija Fergal Gejnor iz Irske.
Komentarišući odluku suda vršilac dužnosti predsednika Organizacije veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Faton Kljinaku ocenio je "skandaloznom" odluku da čelnici tog udruženja budu osuđeni na po četiri i po godine zatvora.