Foto: Pixabay

U Boku Kotorsku stigao DOK za remont najvećih jahti, dug 180 metara

Region Autor: K.C. | 13:06 Petak, 24 06 2022 Foto: Pixabay

Danas je u brodogradilište Bjelu u Boki Kotorskoj ušao plutajući dok za servis najvećih jahti dugačak 180 metara, koju je kupila kompanija Adriatik 42.

Dok koji je u Crnu Goru stigao iz turskog brodogradilišta Hat-San, prvi je i ključan uslov za pokretanje remonta i održavanje superjahti.

Crna Gora od danas dolazi na sami vrh svetskog jahtinga, saopštila je kompanija Adiatik 42.

Ovaj impresivni plutajući dok dug 180 i širok 37 metara, sa kapaiciteom od 10.000 tona teretnih plovila, biće postavljen u borodgradilištu „Adriatic 42“ u Bijeloj čiji su vlasnici konzorcijum Adriatic Marinas – Porto Montenegro i DryDocks World Dubai.

Dolazak plutajućeg doka mnogo je više od običnog događaja, kako za Boku Kotorsku, tako i za čitavu Crnu Goru, rekao je predsednik borda direktora Adriatic 42 Rado Antolović.

„U pitanju je objekat nove generacije vredan više miliona dolara, koji uz najveći travel lift u regionu od 720 tona može da primi najveće svetske jahte. U ovaj projekat smo do sada investirali 40 miliona evra, kako bismo ispunili naš glavni cilj: preporod brodogradnje i remonta u Crnoj Gori na potpuno novi, moderniji i održiviji način“, kaže Antolović i dodaje da je dugoročna posvećenost akcionara i menadženta „Adriatic 42“ i menadžmenta dovela do toga da prva faza jedinstvenog „Mega Yaćt Repair & Maintenance“ objekta otpočne pre kraja godine.

Ovaj projekat će upotpuniti kompletnu ponudu vlasnicima jahti, istakao je Antolović.

Izvršni direktor „Adriatic 42“ Pol Džon Grej navodi da pokretanje ovako velikih projekta privlači i veliki broj stručnjaka kako iz Crne Gore, tako i iz inostranstva.

„U ovom trenutku na projektu je zaposleno više od 20 ljudi iz Crne Gore, a taj broj će konstantno rasti. Cilj nam je da, brojni lokalni stručnjaci iz raznih oblasti, dobiju svoju priliku i daju ekspertski doprinos. Znamo kakvu je tradiciju imalo nekadašnje brodogradilište Bijela i želimo da sav stručni potencijal iskoristimo te zajednički transformišemo ovo mesto i vratimo mu staru slavu. Već smo uspostavili saradnju sa brojnim lokalnim izvođačima koji će biti deo ove velike priče za Crnu Goru”, naveo je Grej i dodao da će posebna pažnja biti posvećena zaštiti životne sredine, jer će nova i modernija oprema omogućiti energetski efikasniji način poslovanja i pametno korišćenje alternativnih izvora energije, u skladu sa najvišim ekološkim standardima, navedeno je u saopštenju.