Foto: fb/milovan babić

Švajcarci ZABRANILI albanskog orla!

Sport Autor: M.S. | 11:20 Petak, 23 09 2022 Foto: fb/milovan babić

I na ovom, kao i na prošlom svetskom prvenstvu Srbija će igrati u grupi sa reprezentacijom Švajcarske. I ako je prošlo četiri godine svi se još dobro sećaju proslave gola švajcarskih reprezentativaca Granita Džake i Đerdana Šađirija u meču sa Srbijom. Pokazivanje albanskog orla izazvalo je burne reakcije u švajcarskoj javnosti.

Džaka i Šaćiri su zbog ovog gesta kažnjeni, a da bi predupredili iste ili slične ispade, Švajcarci su zabranili pokazivanje ovog simbola.

"Svetsko prvenstvo se ne sastoji samo od utakmice sa Srbijom, čak i ako znamo koliko je ova utakmica posebna, s obzirom na ono što se desilo 2018. godine. Ne želimo da pravimo iste greške, tu smo da igramo fudbal i ništa drugo. Ne želimo da šaljemo nikakve političke ili verske poruke. Želimo da zastupamo naše vrednosti. Jedna od njih je poštovanje. Pokazujemo poštovanje prema drugim mišljenjima. Za mene bi bila greška ako bismo gestom isprovocirali nekoga, bez obzira na igru", rekao je direktor reprezentacije Pjerluiđi Tami.

"Ne bi trebalo da postoje reči, gestovi ili uopšte ponašanje koje izaziva druge reakcije. Kada navijamo, tada pokazujemo svoju radost, to je važno. Ali ne moramo da budemo provokativni", dodao je Tami.

Naša i Švajcarska selekcija snage će odmeriti 2. decembra u Dohi u poslednjem kolu grupe G, a ono što sasvim sigurno ne bi trebalo da bude isto jesu provokacije reprezentativaca Švajcarske.