Foto: tw/lavoixdunord

Evropol: U koordinisanoj akciji UHAPŠENO 142 osumnjičena za sajber kriminal

Svet Autor: K.C. | 14:09 Četvrtak, 24 11 2022 Foto: tw/lavoixdunord

U koordinisanoj akciji, koju je vodila Velika Britanija, a koju su podržali Evropol i Evrodžast, uhapšeno je 142 osumnjičenih za sajber kriminal.

Pravosudni i policijski organi u Evropi, Australiji, SAD, Ukrajini i Kanadi uklonili su sajt koji je omogućavao prevarantima da se lažno predstavljaju kao korporacije ili kontakti od poverenja kako bi pristupili informacijama žrtava.

Veruje se da je šteta prouzrokovana ovom vrstom sajber kriminala (spufing) veća od 100 miliona funti, odnosno 115 miliona evra, saopštio je Evropol.

Po rečima predsednika Evrodžasta Ladislava Hamrana, da s obzirom na to da sajber kriminal ne poznaje granice, ključna je međusobna efikasna pravosudna saradnja kako bi došlo do privođenja počinilaca ovih krivičnih dela pred lice pravde.

Izvršna direktorka Evropola Katrin de Bol kazala je da sajber kriminalci više ne mogu da se kriju iza međunarodne anonimnosti.

Usluge sajta omogućavale su onima koji se prijave i plate uslugu da anonimno upućuju lažne pozive, šalju snimljene poruke i presreću jednokratne lozinke.

Korisnici su bili u mogućnosti da se lažno predstavljaju kao banke, maloprodajne kompanije i vladine institucije radi ostvarivanja finansijske dobiti.

Istraživanja su pokazala da je sajt za 16 meseci zaradio više od 3,7 miliona evra.

Glavni administrator veb stranice uhapšen je u Velikoj Britaniji 6. novembra.

Vlasti SAD i Ukrajine su 8. novembra isključile sjat.

Eurodžast je slučaj otvorio u oktobru 2021. na zahtev vlasti Velike Britanije.