Foto: tw/hollywoodhandle

Holivudski pisci POSTIGLI DOGOVOR sa američkim studijima, glumci NE ODUSTAJU od zahteva

Svet Autor: K.C. | 12:57 Ponedeljak, 25 09 2023 Foto: tw/hollywoodhandle

Postignut je preliminarni dogovor scenarista u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sa šefovima studija, što bi moglo da dovede do okončanja štrajka koji je trajao skoro pet meseci.

Udruženje pisaca Amerike (VGA - WGA) saopštilo je da je ovaj dogovor „izuzetan - uz značajne dobitke i zaštitu za scenariste".

Međutim, konačnu reč i dalje moraju da daju članovi udruženja.

Kako se navodi, ovo je najduži štrajk koji je pogodio Holivud u poslednjih nekoliko decenija, izazvavši obustavu većinu filmske i televizijske produkcije.

U posebnom sporu su glumci, koji takođe štrajkuju.

Prekid rada koji je počeo 2. maja koštao je kalifornijsku ekonomiju milijarde dolara.

Ovo je prvi put da sindikati koji predstavljaju i pisce i glumce štrajkuju istovremeno od 1960. godine, kada je Ronald Regan bio predsednik sindikata glumaca, a kasnije postao predsednik SAD-a.

Treći sindikat, Udruženje američkih direktora, već je pregovarao o ugovoru i neće se pridružiti štrajku, ali poručuje da „snažno podržava" one koji protestuju.

Zbog spora je obustavljeno snimanje nekih od najboljih američkih serija poput The Last of Us, Milijarde (Billions), Čudnije stvari (Stranger Things), The Handmaid's Tale, Hacks, Severance, Yellowjackets, Abbott Elementary, Marvelov Blejd (Blade), kao i pojedine popularne zabavne TV emisije.

Pored pitanja u vezi sa honorarima, scenaristi su u strahu i zbog rastućeg uticaja veštačke inteligencije koja bi mogla da ih zameni.

Rukovodstvo Udruženja pisaca Amerike i članovi sindikata treba da sklope trogodišnji ugovor sa Alijansom filmskih i televizijskih producenata, krovnom grupom koja predstavlja studije poput Diznija, Netfliksa i Amazona, pre nego što se vrate na posao.

U poruci esnafa o predloženom dogovoru, navodi se da detalji tek treba da budu finalizovani, i da se štrajk još ne prekida, ali „od danas obustavljaju piketing (oblik kolektivne akcije radnika)".

Holivudska publikacija Varajeti (Variety) prenosi da bi se ekipe zaposlenih na noćnim tok-šou emisijama mogle da se vrate na posao već u utorak, dodajući da bi emitovanje moglo da bude nastavljeno u oktobru.

Pregovarački komitet sindikata je u poruci članovima, zatražio strpljenje u vezi sa detaljima pogodbe.

„Ono što nam sada preostaje jeste da osiguramo da sve što smo dogovorili bude uneto u konačni ugovor", saopštio je sindikat.

„Iako jedva čekamo da sa vama podelimo detalje onoga što je postignuto, ne možemo to da učinimo dok ne bude stavljena tačka na „i", dodaje se.

Pregovori se takođe tiču i nivoa kadrova i posebnih naknada koje pisci dobijaju za popularne striming emisije, jer kako navode te finansijske kompenzacije su samo delić zarade koju bi dobili od emitovanja televizijskih šou programa.

Takođe su ugroženi mnogi povezani poslovi, poput ugostitelja, dobavljača kostima, stolara i snimatelja.

Pregovorima su poslednjih dana lično prisustvovali šefovi Netfliksa, Diznija, Juniverzala i Varner Bros Diskaverija, koji su dali novi podsticaj.