Foto: mid.ru

Uoči današnjeg sastanka SAD - RUSIJA Lavrov - "Povucite se iz RUMUNIJE i BUGARSKE" Blinken - "NE OČEKUJEM rešenje problema u Ženevi"

Svet Autor: A.C. | 10:45 Petak, 21 01 2022 Foto: mid.ru

Državni sekretar SAD Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastaju se danas u Ženevi sa ciljem da se smanji kriza oko Ukrajine.
Sastanak se održava u luksuznom hotelu "Predsednik Vilson" koji je ime dobio po nama poznatom predsedniku SAD koji se između ostalog zalagao i za intervenciju protiv boljševičke revolucije 1917. godine.

Ovo je ujedno i završetak diplomatske turneje Blinkena po Evropi koja je bila usmerena na učvršćivanje pozicija Vašingtona sa evropskim saveznicima u iščekivanju invazije ruskih vojnih snaga na Ukrajinu.

Dok Rusija očekuje pisani odgovor NATO na svoje zahteve SAD upućuju jedan jedini zahtev ruskoj strani - povucite svoje trupe sa ukrajinske granice. Danima unazad se govori i o planiranom odgovoru Sjedinjenih Država u slučaju da dođe do ruske vojne akcije. Čak je i predsednik SAD Bajden zapretio teškim finansijskim sankcijama Rusiji kao i da će se Rusija sresti sa brzim, teškim i jedinstvenim odgovorom Bele kuće i američkih partnera.

Rusija demantujući da se uopšte sprema za udar na Ukrajinu ponavlja zahtev da se NATO obaveže da okonča vojne aktivnosti u Istočnoj Evropi i Ukrajini i da nikada ne prihvati bivšu sovjetsku republiku za svoju novu članicu.

Sergej Lavrov je uoči sastanka u Ženevi rekao da Rusija traži da Zapad prihvati da NATO snage napuste Rumuniju i Bugarsku. Traži se od NATO saveza da se vrati na svoje granice iz 1997. godine. To bi po rečima Lavrova za Bugarsku i Rumuniju značilo da "se sve strane trupe, naoružanje i vojna oprema povuku iz tih država".

S druge strane, američki šef diplomatije Entoni Blinken je rekao: "Suočavamo se sa teškim pitanjima i ona se ne mogu rešiti brzo".
"Ne očekujem da ćemo rešiti probleme u Ženevi", dodao je Blinken i istakao da će ovi razgovori biti napredak u međusobnom razumevanju. Ukoliko Rusija na terenu smanji pritisak, "to nas može udaljiti od krize u narednim nedeljama", ocenjuje američki državni sekretar.

Nakon prethodne dve nedelje ubrzanih diplomatskih aktivnosti, ali i vojnih pretnji sa obe strane, niko izgleda ne očekuje da današnji susret zaista donese rešenje do sada najteže krize u odnosima Rusije i SAD.