Foto: twitter/SajidJavid

Ministar Džavid - "Moramo naučiti da živimo s Kovidom na isti način kao što živimo s gripom"

Svet Autor: A.C. | 00:26 Četvrtak, 20 01 2022 Foto: twitter/SajidJavid

U Engleskoj će se sledećeg četvrtka završiti primena trenutno važećeg plana B zaštitnih mera u borbi protiv Covid19.

Te mere su se ogledale u obaveznom nošenju maski na javnim mestima i upotrebi Covid pasoša.
Premijer Velike Britanije Boris Džonson je najavio da će obe mere biti ukinute.
Takođe, najavljeno je i da će vladina preporuka za rad od kuće biti momentalno ukinuta.

Engleska se vraća na primenu mera iz "plana A" zahvaljujući buster dozama vakcine i tome kako su se građani ponašali poštujući sve dosadašnje zaštitne mere.

Obraćajući se poslanicima premijer Džonson je istakao da naučnici veruju da je talas omikron soja dostigao nacionalni vrhunac.

Ministar zdravlja Sadžid Džavid je na konferenciji za štampu rekao: "Ovo je momenat na koji svi možemo da budemo ponosni. To je podsetnik šta naša zemlja može da postigne kada svi radimo zajedno", dodao je Džavid.

Doduše, ministar Džavid upozorava i da se još uvek ne može govoriti da smo stigli do cilja jer virus i sve njegove buduće varijante ne mogu se iskoreniti, već umesto toga, po rečima britanskog ministra zdravlja, "moramo naučiti da živimo sa Kovidom na isti način kao što živimo s gripom"

I pored toga, britanski zvaničnici apeluju na građane da nastave sa ponašanjem koje bi držalo virus pod kontrolom, a pre svega, da se nastavi sa održavanjem higijene, provetravanjem prostorija i samoizolacijom ukoliko je neko pozitivan. Takođe, očekuje se da se nastavi pritisak na nevakcinisane građane da se vakcinišu.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva će u narednom periodu postaviti strategiju za život sa koronavirusom