Foto: tw/KateOsbornMP

Počeo najveći NACIONALNI ŠTRAJK železničara u Velikoj Britaniji

Svet Autor: K.C. | 09:55 Utorak, 21 06 2022 Foto: tw/KateOsbornMP

Danas je u Velikoj Britaniji počeo najveći štrajk železničara u poslednjih 30 godina, a desetine hiljada zaposlenih prekinulo je rad zbog spora o platama, a blokade su postavljene u zoru i biće prisutne sve do subote, što će zaustaviti saobraćaj i Londonskog metroa.

Kako prenosi Rojters, oko 40.000 železničara štrajkuje zbog zamrzavanja plata i smanjenja broja radnih mesta, a sindikati smatraju da je to samo početak mogućeg „leta nezadovoljstva“ sa nastavnicima, medicinarima, pa čak i advokatima koji se okreću ka industrijskoj akciji.

„Naša kampanja će trajati onoliko dugo koliko to bude potrebno“, rekao je novinarima u ponedeljak Maj Linč generalni sekretar sindikata Železničkih, pomorskih i transportnih radnika (RMT).

Izvršni direktor kompanije „Netvork rejl“ koja upravlja britanskom železničkom infrastrukturom, Endrju Hejns, rekao je za BBC da je ta kompanija učinila sve da se izbegne današnja obustava i dodao da mu je „duboko žao“ zbog poremećaja sa kojima se putnici suočavaju.

U danima štrajka, samo će oko polovina britanske železničke mreže biti otvorena, sa veoma ograničenim uslugama na tim prugama, navodi Rojters.