Foto: tw/Jowharcom

Protesti protiv REFORME PENZIJA širom Francuske

Svet Autor: K.C. | 15:48 Subota, 11 02 2023 Foto: tw/Jowharcom

Danas se u Francuskoj održavaju protesti protiv reforme penzija koja predviđa podizanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, a organizatori se nadaju velikom odzivu koji bi ponovio uspeh ranijeg protesta od 19. januara, kada je na ulice izašlo milion građana Francuske.

"Očekujem mnogo ljudi. Potrebno je da budemo veoma brojni", izjavio je Loran Berger, šef najvećeg francuskog sindikata CFDT, dodavši da će danas širom zemlje biti organizovano oko 250 demonstracija, prenosi Rojters.

U današnjem zajedničkom saopštenju, svi glavni sindikati u zemlji pozvali su Vladu Francuske da povuče predlog zakona o reformi penzija i upozorili da će od 7. marta zaustaviti celu Francusku ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Sledeći veliki protest protiv reforme penzija je zakazan za 16. februar.

Francuski predsednik Emanuel Makron i vlada zemlje podržavaju reformu penzija.

U međuvremenu, parlamentarna opozicija se trudi da nakon prve nedelje debate o reformi penzija zatrpa predlog zakona hiljadama amandmana i tako odloži njegovo usvajanje.

Međutim, opstrukcija može da natera predsednika Makrona da zaobiđe glasanje u parlamentu i proglasi zakon o reformi penzija važećim putem predsedničkog dekreta.

Taj potez bi svakako loše uticao na ostatak Makronovog predsedničkog mandata koji ističe 2027. godine, dodaje agencija.