Foto: tw/wordlikes

Protesti širom Rusije - UHAPŠENO PREKO 1300 učesnika

Svet Autor: K.C. | 22:15 Sreda, 21 09 2022 Foto: tw/wordlikes

U Rusiji je večeras u 38 gradova uhapšeno najmanje 1.312 osoba koje su protestovale protiv danas objavljene mobilizacije, navodi se u saopštenju nevladine organizacije OVD-Info.

Ova organizacija specijalizovana za brojanje uhapšenih navela je da su hapšenja izvršena u najmanje 38 gradova Rusije.

To su najveći protesti u Rusiji od demonstracija koje su izbile posle objave početka ruske ofanzive u Ukrajini u februaru.

Novinari Frans presa u Moskvi izveštavali su ranije večeras da su videli najmanje 50 privedenih na jednoj od glavnih ulica, a u Sankt Peterburgu policija je autobus napunila uhapšenim ljudima.

Demonstranti širom Rusije su uzvikivali "Ne ratu!", "Ne mobilizaciji!", "Putin u rov!".

Ruski pokret "Vesna" (Proleće) pozvao je na sveruske proteste protiv danas započete mobilizacije. Međutim, vlasti su upozorile da će to biti najstrože kažnjeno.

Rusko regulatorno telo za medije (Roskomnadzor) upozorilo je danas i medije da će biti "smesta blokirani" u slučaju da šire "lažnu informaciju" o mobilizaciji. Moskovsko tužilaštvo je podsetilo da su pozivi na "neusaglašene akcije" i učešće u njima kažnjivi i da preti i krivična odgovornost, uz kaznu i do 15 godina zatvora.

Protest protiv rata i mobilizacije održan je večeras i u centru Beograda. Tom prilikom je nekoliko desetina građana uzvikujući antiratne parole prošetalo od trga Republike do Terazijske česme i hotela "Moskva".