Foto: unsplash.com

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine "Ne vidimo da se sprema agresija na Ukrajinu"

Svet Autor: P.D. | 23:05 Ponedeljak, 24 01 2022 Foto: unsplash.com

Kijev ne vidi nikakvog osnova da potvrdi da je u toku priprema agresije velikih razmera na Ukrajinu, izjavio je danas načelnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

"Želeo bih još jednom da kažem da ne vidimo osnova da kažemo da se sprema agresija velikih razmera na Ukrajinu. To je nemoguće u fizičkom smislu. Ima li kretanja ruskih trupa na teritoriji Rusije? Da, ima i to za nas nije novost, ali za naše strane partnere je to možda (važna) vest", rekao je Danilov na brifingu posle sastanka Saveta

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine pokušao je danas da uveri partnere Ukrajine da nema razloga za paniku zbog navodne pretnje ruskom invazijom.

Za to vreme Pentagon je saopštio danas da je kontingent od 8.500 vojnika u pripravnosti i spreman da bude raspoređen u Evropi u veoma kratkom roku ukoliko NATO alijansa zatraži aktivaciju snaga za brzo reagovanje. Takođe, Federalna vlada Australije je započela evakuaciju porodica članova svog diplomatskog predstavništva u Kijevu i pozvala svoje građane da ne putuju u tu zemlju.
Šef diplomatije EU Žosep Borelj je takođe uputio poruku Moskvi: "Ako diplomatija ne uspe, već smo u pripremama za odgovor na potencijalnu rusku agresiju. To će biti brza i odlučna akcija jedinstva, ne samo unutra EU, već i na međunarodnoj sceni”.