Foto: unsplash.com

Svet na rubu rata - Kanada poslala specijalne snage u Ukrajinu?

Svet Autor: A.C. | 16:08 Četvrtak, 20 01 2022 Foto: unsplash.com

Dok američki senatori obećavaju solidarnost i oružje za Ukrajinu, Kanada je rasporedila mali kontingent specijalnih snaga u Ukrajini, izvestio je u ponedjeljak kanadski Global News nakon što su diplomatski razgovori protekle nedelje završili bez pomaka u rešavanju napetosti između Moskve i Kijeva.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom, a Sjedinjene Države u petak su izjavile kako su zabrinute da Rusija priprema izgovor za invaziju ako diplomatia ne uspe ispuniti svoje ciljeve.

Prisutnost kanadskih specijalnih snaga deo je pokušaja saveznika iz NATO-a da odvrate rusku agresiju u Ukrajini i identifikuju načine na koje mogu pomoći ukrajinskoj vladi, izveštavaju kanadski mediji.

Kanadski vojnici će pomoći u razvoju evakuacijskih planova za kanadsko diplomatsko osoblje u slučaju invazije pune razmere, prenose svetske agencije.

Zvanično portparol zapovedništva Kanadskih snaga za specijalne operacije rekao je kako ne može potvrditi vest, ali i dodao da su od jeseni 2020. periodično podržavali ukrajinske sigurnosne snage.

Kanadska ministarka spoljnih  poslova Melani Džoli boravila je u Kijevu kako bi razgovarala o naporima za odvraćanje Rusije od "agresivnih akcija" te se u ponedeljak sastala s ukrajinskim premijerom Denysom Shmygalom.

Kanada je treća po broju ukrajinskih stanovnika na svijetu nakon Ukrajine i Rusije.

Vlasti su u nedelju pozvale Kanađane da izbegavaju putovanja u Ukrajinu koja nisu nužna, pozivajući se na opasnost od "ruske agresije".