Foto: tw/Enrique35984435

Traže VEĆE PLATE zbog inflacije - Sutra najveći ŠTRAJK zdravstvenih radnika u istoriji Britanije

Svet Autor: K.C. | 18:33 Nedelja, 05 02 2023 Foto: tw/Enrique35984435

Najveći štrajk zdravstvenih radnika u istoriji, očekuje se sutra u Britaniji, a desetine hiljada medicinskih sestara i radnika Hitne pomoći napustiće radna mesta zbog spora o platama sa vladom, prenosi Rojters.

Medicinske sestre i radnici Hitne pomoći protestuju odvojeno od kraja prošle godine, ali zajednički izlazak na ulice u ponedeljak, uglavnom u Engleskoj, predstavljaće najveći štrajk u 75-godišnjoj istoriji Nacionalne zdravstvene službe (NHS), navodi britanska agencija.

Kako se navodi, zdravstveni radnici zahtevaju povećanje plata koje treba da prati inflaciju u Britaniji, a britanska vlada tvrdi da bi povećanje plata u dvocifrenom procentu u javnom sektoru dovelo do još veće inflacije.

Povećanje plata od pet odsto iznad inflacije, tražio je sindikat medicinskih sestara, iako je saopšteno da bi prihvatili i nižu ponudu, ali dve strane nisu uspele da postignu dogovor uprkos nedeljama pregovora. Istovremeno hiljade radnika hitne pomoći najavilo je štrajk u celoj zemlji 10. februara zbog malih plata i nedostatka osoblja, saopštili su sindikati GMB i Junison.

Prema informacijama, neće svi radnici Hitne pomoći štrajkovati odjednom, i navodi se da će na hitne pozive biti odgovoreno.

Oko 500.000 radnika, mnogo njih iz javnog sektora, štrajkuje od prošlog leta, što je dodatni pritisak na premijera Rišija Sunaka i vladu koja treba da reši sporove i ograniči prekide rada javnih službi kao što su železnica i škole.

Premijer Sunak je prošle nedelje rekao da bi „voleo da medicinskim sestrama poveća plate“, ali je naveo da se vlada suočava sa teškim izborima i da mora da finansira NHS u drugim oblastima kao što su obezbeđivanje medicinske opreme i ambulantnih vozila, navodi Rojters.