Foto: tw/hydro_run

Vrhovni sud Velike Britanije blokirao referendum o NAZAVISNOSTI Škotske, Stardžn nezadovoljna odlukom suda

Svet Autor: K.C. | 15:46 Sreda, 23 11 2022 Foto: tw/hydro_run

Danas je Vrhovni sud Velike Britanije presudio da Škotska nema ovlašćenja da donosi zakone o održavanju novog referenduma o nezavisnosti bez saglasnosti britanske vlade.

Nikola Stardžn, premijerka Škotske izjavila je danas da je borba za nezavisnost njene zemlje samo ojačana presudom Vrhovnog suda Velike Britanije, kojom se praktično blokira održavanje drugog referenduma o nezavisnosti bez dozvole zvaničnog Londona.

AP prenosi da poluautonomna škotska vlada želi da se Škoti izjasne sledećeg oktobra na referendumsko pitanje "Da li bi Škotska trebalo da bude nezavisna zemlja?".

Kako se navodi, konzervativna britanska vlada odbija da odobri ovo izjašnjavanje, uz obrazloženje da je to pitanje rešeno na referendumu 2014. godine, kada su škotski birači odbili nezavisnost.

Na referendumu 2014. godine, Škoti su odbacili raskidanje više od 300 godina stare unije sa Engleskom sa 55 odsto glasova birača, ali dve godine kasnije zagovornici nezavisnosti su tražili da se održi novo glasanje zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, jer je većina Škota smatrala da je izlazak iz EU bitno promenio političke okolnosti.

Ranije ove godine, premijerka Škotske i lider Škotske nacionalne partije (SNP) Nikola Stardžn, koja se zalaže za nezavisnost, najavila je da namerava da organizuje izjašnjavanje o nezavisnosti 19. oktobra 2023. godine, ali u skladu sa domaćim zakonom i međunarodnim pravom. 

Premijerka je na Tviteru napisala da je razočarana presudom, ali da će je poštovati, prenosi Rojters. "Zakon, koji ne dozvoljava Škotskoj da bira svoju budućnost bez saglasnosti Vestminstera, razotkriva da je dobrovoljno parterstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom samo mit. Škotska demokratija neće biti poricana, naš glas ne može i neće biti ućutkan", rekla je premijerka Škotske.

Nikola Sterdžon izjavila je danas da će sledeći opšti izbori u Velikoj Britaniji biti de fakto glasanje o nezavisnosti Škotske.

"Sledeći nacionalni izbori zakazani za Škotsku su, naravno, opšti izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu, što čini da je to i prva i najočiglednija prilika da se traži ono što sam opisala još u junu, kao de fakto referendum", rekla je Sterdžon novinarima, preneo je Rojters.