Foto: ig/beogradskodramskoozoriste

75. rođendan Beogradskog dramskog pozorišta

Vesti Autor: K.C. | 18:07 Nedelja, 20 02 2022 Foto: ig/beogradskodramskoozoriste

Tradicionalnom dodelom godišnjih nagrada, Beogradsko dramsko pozorište obeležilo je danas svoj 75. rođendan.

Direktor BDP-a Jug Radivojević je ovom prilikom najavio da će Fond za stipendije BDP od sada nositi ime preminulog glumca Marka Živića.

"Najveći poklon koji je ova ustanova sebi mogla dati ove godine, je pokretanje Televizije BDP", koja će večeras početi da emituje program, posle dve godine priprema, rekao je Radivojević.

"Emitovaćemo različite vrste programa, sarađivati sa svim teatrima u Srbiji, regionu i Evropi koji žele da preko našeg kanala promovišu svoje predstave i projekte", najavio je Radivojević.

U znak sećanja na Marka Živića, narednih dana će se na BDP televiziji emitovati predstava "Let iznad kukavičjeg gnezda", najavio je direktor BDP.

"Osim toga, Fond za stipendije mladih umetnika i stvaralaca koji smo osnovali prošle godine od danas će poneti ime Marka Živića", istakao je Radivojević.

Ovogodišnja dobitnica Glavne nagrade "Tatjana Lukjanova" za višegodišnji doprinos BDP-u i pozorišnom životu je Milena Zupančič, a priznanje joj je uručila prošlogodišnja dobitnica Mirjana Karanović.

Ansamblu predstave "Tiho teče Misisipi" Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana, pripala je Specijalna nagrada za kolektivnu igru, kako se u obrazloženju navodi  "zbog potpunog posvećenja u oslikavanju fragmentarne slike piščevog romanesknog izraza pretočenog u dramski tekst."

Nagrađeni su Aleksandar Jovanović, Branka Katić, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić, Nikola Malbaša i Vladimir Tabašević.

Ceremoniji dodele nagrada prisustvovao je i sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl.