Foto: tw/sns_srbija

Aleksandar Vučić - Za Srbiju KRIM I DONBAS SU UKRAJINA

Vesti Autor: K.C. | 07:03 Četvrtak, 19 01 2023 Foto: tw/sns_srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je još pre odlaska u Davos u intervjuu za američki Blumberg da je zahvalan Moskvi za podršku u vezi s Kosovomm, ali da ne podržava invaziju Rusije na Ukrajinu.

"Mi smo na samom početku rekli da nismo u mogućnosti i da ne možemo da podržimo invaziju Rusije na Ukrajinu. Za nas je Krim Ukrajina, i Donbas je Ukrajina, i tako će i ostati", rekao je Vučić u utorak za Blumberg.

Srbija se, po navodima Blumberga, ekonomski godinama pomera iz "ruske orbite" i Rusija ima sada udeo od oko šest odsto u srpskoj spoljnotrgovinskoj razmeni, dok je EU daleko najveći partner. Istovremeno Srbija se u Evropi i dalje izdvaja stavom prema Rusiji, navodi Blumberg.

"Bili smo pod sankcijama gotovo deset godina, zapravo osam godina, i ne verujemo da je to rešenje", kazao je Vučić.

"Moramo da malim koracima promenimo situaciju na terenu, da izgradimo poverenje između dve strane, i onda da vidimo kako možemo da pristupimo svemu ostalom. Ne treba sanjati nešto za šta svi znamo da se neće dogoditi", rekao je Vučić u vezi sa rešenjem kosovskog pitanja.

O ulasku Srbije u EU Vučić je izrazio uverenje da će građani Srbije, kada i ako taj izbor bude stavljen pred njih na referendumu, glasati za pridruživanje Uniji.
"Znam da je EU naš put. Nema drugih puteva", naveo je predsednik Srbije u intervjuu datom medijskoj kompaniji Blumberg.