Foto: tw/usambkosovo

SAD zaustavile učešće Kosova u vojnoj vežbi sa NATO, slede i DRUGE MERE PROTIV Kurtija

Vesti Autor: A.C. | 18:57 Utorak, 30 05 2023 Foto: tw/usambkosovo

Nakon najnovije eskalacije situacije na Severu Kosova do koje je došlo usled Kurtijeve odluke o zauzimanju zgrada tri opštine na Severu Kosova bez usaglašavanja sa međunarodnim partnerima, stiže potvrda o prvim merama protiv Prištine. Američki ambasador Džefri Hovenijer je saopštio da je ukinuto učešće Kosova u međunarodnoj vojnoj vežbi - ‘Defender Europe 23’, a razmišlja se i o drugim akcijama. Iszakao je i da SAD trenutno „nemaju entuzijazam“ da utiču na zemlje koje nisu priznale Kosovo, ali i da aktivno rade na napretku Kosova ka evroatlantskim integracijama.

Hovenijer je kazao na ovom sastanku da je kriza na severu Kosova nepotrebna, a da operacija nasilnog ulaska u opštinske zgrade nije koordinisana sa SAD.

Prema tvrdnjama Hovenijera, kada su u SAD postali svesni šta Priština radi, „čvrsto su savetovale Kurtija“ da odustane, a zbog toga što su „predvideli posledice koje danas vidimo“.

Naglašava da ponašanje vlasti na Kosovu utiče na bilaterealne odnose Kosova i SAD i najavio kako je rekao, „prvu indikaciju“.

„Prva indikacija je odluka koja je doneta kasno sinoć od strane komandanta SAD-Evropa komande da se ukine učešće Kosova u ‘Defender Europe 23’. Kao što znate, nema aktivnosti danas u sklopu ‘Defender Europe’ i neće ih biti. Za Kosovo je ta vežba završena“, kazao je ambasador Hovenijer.

On je ujedno kazao da se razmišlja i o drugim merama.
Precizirao je da su upravo od Kurtija „veoma direktno“ zatražili da preduzme hitne korake kako bi došlo do deeskalacije situacije na Severu Kosova.

„On nije odgovarao na naše zahteve, a mi razmatramo koje će naše dalje akcije biti“, poručio je Hovenijer.

U ovom trenutku ne postoji entuzijazam od strane SAD da odgovori na ono što su drugi interesi Kosova, naveo je Hovenijer i dodao "kao što je uključivanje sa onima koji nisu priznali Kosovo, ili da radimo aktivno kako bi došlo do napretka Kosova ka evroatlantskim integracijama. Žalimo zbog toga, ali moram da budem iskren – takva je situacija“.

Nada se da će Kurti da prihvati savet SAD i odmah preduzme akcije kako bi došlo do deeskalacije na Severu, a govoreći o roku koji ima Kurti, Hovenijer kaže da je reč o veoma hitnom pitanju.

„To vam je kao da kuća gori i potrebno je da je ugasite. Mislim da nećete da vidite mnogo strpljenja od strane SAD-a“, kazao je američki ambasador na Kosovu.