Foto: srbija.gov.rs

Američke kompanije zainteresovane za ulaganje u energetski sektor Srbije

Vesti Autor: M.S. | 16:46 Ponedeljak, 13 11 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa zamenicom podsekretara za spoljnu trgovinu Sjedinjenih Američkih Država Dajen Farel o unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti energetike.

Đedović Handanović je istakla da Srbija želi da dekarbonizuje svoj energetski sektor do 2050. godine, dodavši da su u narednih desetak godina energetici potrebne investicije u iznosu od približno 15 milijardi evra.

Ona je navela da su u strateškim dokumentima koji su u procesu usvajanja definisani pravci i planovi kako će se razvijati energetski sektor u narednim decenijama.

Prema njenim rečima, definisani su prioritetni projekti u svim oblastima koje uključuju kombinaciju investicija javnog i privatnog sektora, u cilju realizacije strateškog cilja - energetske sigurnosti po najnižoj ceni za građane i privredu.

Ministarka je ukazala na to da je u Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture do 2028. sa projekcijama do 2030. jedan od projekata, koji je definisan kao kapitalni, i izgradnja samobalansiranih solarnih elektrana snage jedan gigavat kroz strateško partnerstvo.

Đedović Handanović je naglasila da će ove elektrane ostati u vlasništvu Republike Srbije, dodavši da je strateški partner izabran u transparentnom procesu, strogo poštujući načela javnog nadmetanja na osnovu prikupljenih ponuda, transparentnosti i zabrane diskriminacije, zaštite životne sredine i efikasnosti.

Ona je napomenula da o tome govori i dobar odziv ponuđača na javnom pozivu, dodavši da će izgradnjom ovih solarnih elektrana kapaciteti iz obnovljivih izvora biti višestruko uvećani.

Ministarka je istakla da je u pogledu zakonskog okvira i sprovođenja reformi, naročito u gasnom sektoru i sektoru obnovljivih izvora energije, Srbija ostvarila značajan napredak, koji je prepoznala i Evropska unija.

Sprovođenjem aukcija za tržišne premije obezbedili smo investicije za izgradnju više od 700 megavata iz OIE, najvećim delom iz vetra, uz očuvanje stabilnosti sistema, navela je Đedović Handanović i dodala da je u naredne tri godine planirano da se ovim podsticajima podrži ukupno 1.300 megavata novih elektrana iz vetra i solara.

Prema njenim rečima, među prioritetima je i izgradnja reverzibilnih hidroelektrana, pre svega RHE Bistrica, dok se za projekat RHE Đerdap 3 radi prethodna studija opravdanosti, kako bi se utvrdile tehničke i ekonomske osnove za njegovu realizaciju.

Farel je čestitala na efikasnoj realizaciji projekta izgradnje gasnog interkonektora Srbija–Bugarska, istakavši da je diverzifikacija snabdevanja gasom važna za energetsku sigurnost i predvidivost za privredu.

Ona je prenela zainteresovanost američkih kompanija za ulaganje u energetski sektor Srbije.