Begović na konferenciji „Curious2024 - Future Insight“ u Majncu

Vesti Autor: B.O. | 09:15 Četvrtak, 11 07 2024

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović prisustvuje konferenciji „Curious2024 - Future Insight“ koju kompanija Merk organizuje u Majncu.

Begović je, tokom prvog dana konferencije, nakon svečanog otvaranja, održala niz sastanaka i razgovarala sa vanrednom profesorkom molekularne patokardiologije na Medicinskom univerzitetu u Gracu Senkom Holcer, predsednikom Naučnog instituta Vajcman Alonom Čenom, potpredsednikom porodičnog odbora i odbora partnera kompanije Merk Simonom Telenom, kao i dobitnikom Nobelove nagrade za fiziku 1997. godine i bivšim američkim sekretarom za energetiku Stivenom Čuom.

Takođe, ministarka se susrela i sa ministrom za nauku i zdravlje Rajna-Palatinata Klemensom Hohom i čestitala mu na organizaciji konferencije, dok je ministar Hoh pohvalio ulaganje Republike Srbije u biotehnologiju i izgradnju BIO4 kampusa.

U okviru prvog dana „Curious2024 - Future Insight“ konferencije proglašena je i dobitnica nagrade kompanije Merk „Uvid u budućnost“, koja je ove godine pripala Lorin Gardner.

Nagrada u vrednosti od pola miliona evra dodeljena je za istraživanje koje doprinosi u borbi protiv budućih pandemija pomoću veštačke inteligencije, a ministarka Begović je dobitnici čestitala na izuzetnom dostignuću.

Begović je bila i jedan od učesnika okruglog stola na temu nauke i inovacija koji je održan u okviru konferencije, na kome je razgovaralo više od dvadeset eksperata iz čitavog sveta kako nauka može da pomogne u rastućem problemu potencijalnih širih sukoba, kao i trenutnih sukoba.

Ministarka je podsetila da je prošle godine doneta Rezolucija o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj na inicijativu Republike Srbije, i koja u fokus Ujedinjenih nacija stavlja nauku i daje joj veću ulogu u nekim geopolitičkim i društvenim dešavanjima.

Zaključak je da moramo mnogo više da se obrazujemo, da ulažemo u obrazovanje, jer samo kroz obrazovanje možemo da prevaziđemo sve izazove, poručila je Begović.