BEZVIZNI REŽIM EU za Kosovo najkasnije od 1. januara 2024. godine

Vesti Autor: K.C. | 11:46 Petak, 09 12 2022

Danas je saopšteno iz Brisela da su ambasadori država članica Evropske unije odobrili ukidanje viznog režima za Kosovo najkasnije od 1. januara 2024. godine.

Danas je usaglašen pregovarački mandat za bezvizni režim za građane Kosova na osnovu kojeg će predsedavajući EU započeti pregovore sa Evropskim parlamentom.

U saopštenju Saveta EU ističe se da se ambasadori zemalja EU nadaju da će brzo postići dogovor s Evropskim parlamentom kako bi obećanje pretvorili u stvarnost.

"Liberalizacija viznog režima omogućena je naporima Kosova da ojača graničnu kontrolu, upravljanje migracijama i bezbednost i verujemo da će ta dobra saradnja samo jačati u budućnosti", rekao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

Prema nacrtu odluke nosiocima kosovskih pasoša bilo bi omogućeno da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Prema stavu Saveta, režim putovanja bez viza počeo bi da se primenjuje od datuma početka rada Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), a u svakom slučaju najkasnije do 1. januara 2024. Ovako bi se obezbedilo da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom u odnosu na EU.

U današnjem saopštenju Saveta EU se dodaje da je Kosovo postiglo značajan napredak u svim delovima mape puta za liberalizaciju viznog režima,