Foto: srbija.gov.rs

Brnabić: "Situacija u svetu sve kompleksnija"

Vesti Autor: M.S. | 16:55 Sreda, 08 03 2023 Foto: srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na zatvaranju Kopaonik biznis foruma, da je situacija u svetu sve kompleksnija, ali da je država Srbija pokazala da ume da se izbori sa krizama.

Brnabić je istakla da iza toga stoji težak i naporan rad države da se podrže privreda i građani i osmisle mere kako bi se održala zaposlenost, napomenuvši da je Srbija tokom pandemije koronavirusa bila jedna od zemalja u kojima nije smanjena zaposlenost, već se čak i povećala.

Ona je ocenila da je politika koju država vodi u ovom trenutku najbolja za našu zemlju, ali i najteža.

Politiku koju vodimo branimo argumentima, međunarodnim pravom, Poveljom UN, međunarodnim poretkom, stvarima koje su nam se desile, agresijom na SRJ, pokušajem otimanja dela naše teritorije, predočila je Brnabić i dodala da Srbija mora da se tretira kao specifičan slučaj.

Koliko god neki sumnjali u to da ćemo održati kurs, mi ga održavamo argumentima koje imamo. Koliko dugo će nam to uspevati, nisam sigurna, ali je svaki dan važan, istakla je premijerka.

Ona je poručila da svaki dan koji provede na evropskom putu Srbiju čini jačom i boljom i da je EU naš strateški prioritet i fokus.

Bez obzira na to kada ćemo ući u EU, mi treba da se bavimo našim poslom i radimo stvari koje su u interesu naših građana, a to je evropski put, naglasila je premijerka, dodavši da je od 2000. godine do sada 70 odsto investicija u našu zemlju došlo iz EU, kao i da u zemlje Unije ide 65 odsto našeg izvoza.

Prema podacima iz decembra 2022. godine, kako je istakla, kompanije iz EU u Srbiji zapošljavaju direktno 281.600 ljudi.

Premijerka je, takođe, ukazala na to da su prioriteti Vlade u 2023. godini, u smislu daljih partnerstava, rad na postizanju tri osnovna sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ona je rekla da bi sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom trebalo da bude postignut do kraja godine i dodala da će to imati veliki značaj za saradnju sa tom zemljom.

To nam je prioritet u ovom trenutku i verujemo da će nam to otvoriti dodatni prostor i za trgovinsku razmenu i razmenu usluga, ali i za priliv novih tehnologija u Srbiju, sa posebnim fokusom na veštačkoj inteligenciji, navela je predsednica Vlade.

Brnabić je navela podatak da je naš izvoz u Kinu u poslednjih 10 godina skočio čak 153 puta, kao i da je u 2022. godini dostigao 1,1 milijardu evra, po čemu je ta zemlja veoma važan partner Srbije.

Predsednica Vlade je poručila i da nema zaustavljanja procesa reformi državnih preduzeća, kao i da će prvo biti reformisani EPS i Srbijagas, a zatim i železnička preduzeća.

Vlada mora sa tim da se uhvati u koštac. Da li ima nazad - ne. Mi to moramo da uradimo i zbog konkurentnosti i produktivnosti naše privrede i ekonomije, predočila je ona.

Premijerka je najavila da će ove godine biti donet zakon o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu, koji se radi zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom.