Foto: srbija.gov.rs

Čestitka povodom Nacionalnog praznika Mađara u Srbiji

Vesti Autor: M.S. | 12:37 Sreda, 15 03 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije čestitalo je danas pripadnicima mađarske zajednice i njihovim institucijama praznik Mađara u Republici Srbiji, koji se obeležava kao sećanje na dan kada je 1848. godine započela nacionalna revolucija i borba za slobodu Mađara u Austrijskom carstvu.

Reč je o prazniku kada je u Evropi i Pešti i Budimu izbila i bez krvoprolića pobedila revolucija. Sa idealima nacionalnog suvereniteta i građanske transformacije rođena je moderna parlamentarna Mađarska.

Cilj Mađarske revolucije 1848-1849. godine bilo je okončanje vladavine Habsburgovaca, kao i sticanje nezavisnosti i uspostavljanja ustavnog uređenja. Stoga se 15. mart 1848. godine smatra jednim od najslavnijih dana u istoriji mađarskog naroda i njihove žudnje za slobodom, koji prema Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, praznuju i Mađari u Srbiji.

Vlasti u Srbiji, Autonomnoj pokrajini Vojvodini i jedinicama lokalne samouprave i dalje će posvećeno raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova, od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika, kako bi Mađari u Srbiji uspešno nastavili da razvijaju svoje nacionalne institucije i perspektivu pripadnika svoje zajednice.