Foto: srbija.gov.rs

Dačić primio ambsadora Kipra u odlazeću posetu

Vesti Autor: M.S. | 14:14 Ponedeljak, 15 05 2023 Foto: srbija.gov.rs

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Republike Kipar Demetriosa Teofilaktua, koji uskoro završava svoju dužnost u Republici Srbiji.

Dačić je izrazio zahvalnost ambasadoru Teofilaktuu na ličnom doprinosu intenziviranju političkog dijaloga i saradnje između Srbije i Kipra, s obzirom na to da su tokom njegovog mandata realizovani značajni kontakti visokih zvaničnika dveju država, a ukupna saradnja podignuta na još viši nivo.

Šef srpske diplomatije je iskazao zahvalnost i na kontinuiranoj podršci Republike Kipar suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, odnosno na doslednom i principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, kao i nadu da će Kipar taj stav i zadržati, kako bilateralno, tako i u međunarodnim organizacijama.

U razgovoru je konstatovano da su odnosi između dve zemlje sadržajni, kvalitetni i u stalnom usponu, te je potvrđena obostrana spremnost za dalje jačanje međusobnog dijaloga, razmenu poseta na svim nivoima i intenzivno povezivanje dveju zemalja kroz unapređenje saradnje u velikom broju oblasti, posebno na ekonomskom planu. 

Dačić je poželeo ambasadoru Kipra mnogo uspeha na profesionalnom i ličnom planu, rekavši da uvek može da računa na prijateljstvo Srbije i srpskog naroda.

Ambasador Teofilaktu je ocenio da poseban kvalitet odnosima Srbije i Kipra daje činjenica da su Srbi i Kiprani uvek bili zajedno i podržavali jedni druge i u dobrim i u lošim vremenima.

Teofilaktu je naveo da iz Srbije nosi veoma lepe uspomene, izrazivši zahvalnost na izuzetnom razumevanju i saradnji državnom rukovodstvu, predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i drugih državnih institucija Republike Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.